Zatvor na čekanju

Željka Domazet

Po svim domaćim i međunarodnim izvještajima kriminal i kriminalci u Bosni i Hercegovini su problem sa kojim će se ova zemlja bez radikalnih poteza vrlo teško izboriti.

Gorući problem je, kako navode pravosudne i bezbjednosne institucije, i nedostatak zatvorskog prostora. Postojeći kapaciteti su prepuni, zbog nedostatka prostora osuđenici godinama na slobodi čekaju mjesto da odleže kaznu, a nije rijetkost da i oni koji su na izdržavanju kazne prilikom prvog izlaska u posjetu namjerno “zaborave” da se vrate iza rešetaka. U cijeloj ovoj situaciji, kada se za najgore osuđenike i optuženike koriste prebukirani kapaciteti entitetskih i kantonalnih zatvora, već odavno izgrađeni državni zatvor nadomak Sarajeva čeka presijecanje svečane trake i otvaranje.

Ovo zatvorsko zdanje za koga su potrošena enormna sredstva kako međunarodnih tako i domaćih finansijskih institucija gradio se kao Skadar na Bojani. Gradnja je trajala deceniju i više i kada se sve završilo zapelo je oko nadmudrivanja ko će biti prvi čovjek ove institucije. Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović otvoreno kaže da rukovodilac ovog zatvora treba da bude iz reda srpskog naroda, dok sa druge strane prvi čovjek Ministarstva Josip Grubeša smatra da ta pozicija treba da pripadne Hrvatima.

Dok se dvije strane nadmudruju ko će zasjesti u stolicu bh. “Alkatraza” kako ga nazivaju čeka da otvori svoja vrata za najteže kriminalce. Do kada će se čekati sa sigurnošću niko ne zna da kaže, a da je čekanje još jedan vjetar u leđa okorjelim kriminalcima koji se po ovoj zemlji slobodno šetaju, jasno je kao dan.

Bude li se ova zemlja i dalje kao do sada odnosila prema kriminalu i kriminalcima sasvim je jasno da još zadugo neće na zelenu granu. Kako stvari stoje i koliko se u ovoj zemlji stvari brzo završavaju, BiH će i dalje ostati eldorado za kriminal i kriminalce svake vrste i područje u kome mnogi bjelosvjetski zlikovci, počev od onih koji su u IS-u nalaze utočište.

Stoga nisu van pameti ni tvrdnje koje se često mogu čuti u šali da će nam zatvorski kapaciteti biti dovoljni za poštene, a ostatak zemlje za one koji su na ovaj ili onaj način u sukobu sa zakonom. Kakvi smo, ne bi bilo čudo da nam se to desi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana