Zašto moramo biti drugačiji?

Danijela Bajić
Zašto moramo biti drugačiji?

Republika Srpska ima brojne turističke potencijale i prirodna bogatstva koja, u kombinaciji sa gostoljubivim domaćinima, vrlo lako mogu da iznjedre brojne uspješne poslovne priče i mini-porodične biznise.

Nije da ovu dobitnu kombinaciju nisu iskoristili mnogi, ali su, po našoj dobro isprobanoj taktici, odlučili da čak i u ovoj branši plivaju u sivoj zoni.

Naša sela su poznata po nizovima prirodnih, ali i drugih ljepota, ali su često zapostavljena i zaostaju za urbanim sredinama.

Vjerovatno taj segment sadrži i početnu klicu u nizu opravdanja onih koji se na ruralnom području bave turizmom, a ne žele da plate naknadu državi.

“Daleko smo od grada, ko će nas ovdje kontrolisati?”, najčešće uzvikuje većina. Ali ne zadugo, jer će se od iduće godine pridružiti manjini koja u ovom sektoru posluje legalno.

Uvođenje biznisa u legalu preduslov je za njegovo širenje, eventualne podsticaje i pomoć lokalne i republičke vlasti, jer je seoski turizam ozbiljan posao koji mora da se radi temeljno i zahtijeva angažovanje svih zainteresovanih.

Jer priča je sljedeća: ako jedna seoska kuća počne da se bavi ovim vidom turističke ponude, susjedno domaćinstvo može da proizvodi zdravu hranu, dok oni preko puta organizuju izlete.

U nekoj malo daljoj kući domaćice vične tkanju i šivanju mogu da stvaraju autentične posteljine, zavjese, stolnjake i druge rukotvorine u narodnom stilu kao odraz nekadašnje mode kraja u kojem žive...

Iako su seoska domaćinstva čuvari nacionalnog blaga i kulture, takvi potencijali nisu dovoljno prepoznati.

Ilegalom se takva slika teško može popraviti. Zašto ne promovisati brvnarski smještaj, i ukusnu, tradicionalnu domaću hranu?

Iako je vjerovatno prva asocijacija na godišnji odmor proveden na selu uživanje u tradicionalnoj kući koja odiše duhom prošlih vremena, uvijek se može pronaći i lukzuz - zavisno od količine novca kojim raspolažete, ali i u zavisnosti od toga šta je to što vam treba u datom trenutku.

Ako se na sve to dodaju i vožnja kvadovima, planinske rute, rafting i slično - priča o odmoru na selu je kompletna i zaista je nepotrebno kvariti je nelegalnim poslovanjem.

Naročito ako se uzme u obzir minoran iznos koji se uplaćuje za boravišnu taksu po svakom ostvarenom noćenju.

Ako pitate bilo koga, bilo gdje u svijetu gdje ljudi tradicionalno rade i žive od turizma, to je sasvim normalan odnos. Zašto bismo mi bili drugačiji?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana