Zaštitimo domaća bogatstva

Anita Janković-Rečević

Bavljenje marketingom narodu Balkana ne ide baš od ruke. Bar kada je u pitanju ona pozitivna reklama. (Negativnu smo odavno apsolvirali.)

To je vidljivo na primjeru domaćih proizvoda koji kvalitetom pariraju svjetskim brendovima. Zdrava hrana proizvedena na plodnim ravnicama Srpske naš je adut, i iako se o tome piše i govori već godinama, malo je proizvoda koje smo uspjeli promovisati Evropi i svijetu.

Romanijski kajmak i hercegovački med su jedina naša dva brendirana proizvoda, iako bi se u njihovom društvu moglo naći bar još desetak koji po svom kvalitetu i prepoznatljivosti zaslužuju tu oznaku.

Domaća šljivovica, hercegovačka vina, sir trapist, rogatički krompir, rakija od drenjina... samo su neka od domaćih bogatstava koja moraju biti zaštićena. To su proizvodi koji su bezbroj puta očarali nepca i osvojili srca turista koji posjete naše krajeve, a, nažalost, u regionu i svijetu o njima se zna malo ili gotovo ništa.

Razlog za to leži u činjenici da majstori tih delicija nisu dovoljno edukovani o značaju brendiranja, ali i u tome što na tržištu najčešće nastupaju sami umjesto udruženi. Izostaje i podrška stručnjaka, koji bi ih podučili o značaju marketinga kako bi osnažili već stečeni ugled svojih proizvoda kod potrošača.

Takvu pomoć dobili su proizvođači krompira iz Rogatice, koji će kroz petogodišnji biznis plan nastojati da njihov nadaleko poznat proizvod dobije oznaku geografskog porijekla. Ukoliko uspiju u svojim namjerama, ostvariće višestruku korist jer su proizvodi zaštićeni oznakom geografskog porijekla konkurentniji i prepoznatljiviji na tržištu, a po pravilu su i skuplji za najmanje 20 odsto. Ta oznaka je veoma značajna i sa aspekta potrošača, s obzirom na to da se sprečava mogućnost prevare o porijeklu proizvoda. Takođe, direktna veza proizvoda sa određenim geografskim područjem daje dodatnu vrijednost tom području, pa bi tako Rogatica mogla postati nadaleko prepoznatljiva upravo po krompiru.

Stopama Rogatičana trebalo bi da krenu i drugi proizvođači iz Srpske, čiji su proizvodi odavno poznati po svom izuzetnom kvalitetu, a u borbi za zaštitu domaćih proizvoda, koji predstavljaju nacionalno bogatstvo, treba da im pomognu i sami potrošači, kupujući isključivo one namirnice koje imaju oznaku “made in BiH”. Pozitivne rezultate u promociji naše hrane dalo bi i bar djelimično spuštanje rampe za regionalne i evropske brendove koji dominiraju na policama naših trgovačkih lanaca.

Samo udruženim snagama možemo pomoći našim seljacima da njihovi proizvodi dospiju na potrošačke stolove, ali i da zarade koju marku više i dokopaju se svjetskog tržišnog kolača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana