Zaštita

Dragana Orlović

Od početka pandemije virusa korona do danas svijet je izložen ogromnom broju informacija i manipulacija koje dolaze sa raznih strana.

S jedne strane je struka koja se svakodnevno mučno nosi sa ovom bolešću, a s druge dio javnosti, skeptičan prema zvaničnim istraživanjima i informacijama, koji uporno odbija da se vakciniše. Da li to objašnjavati antivakserskim ili dezinformacijama običnih smrtnika, teško je ocijeniti, ipak, sumorne statistike o broju zaraženih su tu, htjeli pojedinci vjerovati u njih ili ne, kao i podaci da je više od 90 odsto teško oboljelih od virusa korona koji su na bolničkom liječenju, nevakcinisano.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i dalje poziva građane da se o važnosti i prednostima imunizacije, kao i mogućnostima za vakcinaciju protiv “kovida” informišu kod kredibilnih i zvaničnih izvora, a to su, prije svega, njihovi izabrani ljekari i zdravstvene ustanove koje sprovode proces imunizacije, te da se što prije vakcinišu.

Vakcinacijom protiv “kovida 19” štitimo, prije svega, svoje zdravlje, ali doprinosimo i što sveobuhvatnijoj imunizaciji protiv ove bolesti, što je od izuzetne važnosti za kontrolu epidemije.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, do sada je u Republiku Srpsku isporučeno više od 1,3 miliona doza vakcina ukupno pet proizvođača, te zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnim količinama vakcina. Sada je sve stvar izbora i pitanja - želimo li se zaštititi ili ne.

Nedavno je počela primjena i treće, buster doze vakcina protiv “kovida” kod prioritetnih grupa građana koja ima za cilj da pojača imuni odgovor organizma nakon što je od davanja druge doze vakcine prošlo najmanje šest mjeseci. Vakcinacija buster dozom krenula je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a planirano je da se odvija i u svim ostalim ustanovama zaduženim za sprovođenje procesa imunizacije.

Zdravstvene institucije Evropske unije prije nekoliko sedmica su objavile i da nema hitne potrebe za trećom dozom vakcine, osim kod imuno ugroženih osoba. Istovremeno, britanski vladini eksperti ne vide veliku korist od vakcinisanja zdrave djece, barem za sada. Sigurno je da će mnoga pitanja vezana za pandemiju i dalje ostati bez potpunih odgovora, ali jedno je jasno - svako ko nije vakcinisan biće manje zaštićen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana