Zaštita tajnih podataka

Željka Dobrić
Zaštita tajnih podataka

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović u godišnjem izvještaju o izvršenom nadzoru u oblasti zaštite tajnih podataka u 2010. godini priznao je da BiH ne može da zaštiti tajne podatke, pobrojao probleme i potvrdio da je državni bezbjednosti organ pod uticajem politike, naravno.

Eto kako se završava četvorogodišnji mandat jednog ministra bezbjednosti BiH, zemlje koja je opterećena problemom vehabija, terorizma i drugih radikalnih pokreta. Završava se priznanjem da nisu u stanju da zaštite ni podatke, a kako su štitili građane, radije ne bih da pitam.

Zaista je smiješno da jedan ministar bezbjednosti, koji je više od četiri godine primao pozamašnu platu, na kraju mandata nabroji probleme u oblasti zaštite tajnih podataka.

E, tu dolazimo do drugog dijela pomenutog godišnjeg izvještaja u kome je Ahmetović priznao da su bezbjednosne agencije pod uticajem politike, pa se krug zatvara. Zašto bi Sadik Ahmetović nudio neko rješenje kada ga od njega niko ne traži, nego će ga ta ista politika koja ga je dovela na ovo ministarsko mjesto i štitila ga sve četiri godine, postaviti na novo, još bolje da vegetira i ne nudi rješenja?

Da živimo u iole uređenoj državi gospodin Ahmetović bi, možda, bio policajac, a ne ministar bezbjednosti, uz dužno poštovanje svim policajcima, a ovakve njegove izjave koštale bi ga pozicije i političke karijere. Međutim, u BiH može sve.

U BiH može i to da pripadnici OBA i SIPA prisluškuju legalno, ali i ilegalno 5.000 mobilnih telefona građana BiH, pa optuže novinare koji su tu informaciju objelodanili, pa čak i to da direktor OBA Almir Džuvo traži obustavljanje istrage za ratne zločine protiv načelnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u OBA Muhidina Bašića.

Jadni su nam tajni podaci koje čuvaju ovakvi kadrovi kao Ahmetović, Džuvo, Bašić, a još jadniji građani koji su takve izabrali kao najbolje da ih predstavljaju.

 Oblast bezbjednosti u BiH je jedna od bitnijih, na šta ukazuju i svjetski stručnjaci i zaista je luksuz da na odgovornim mjestima imamo neodgovorne ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana