Zaštita ognjišta

Milijana Latinović

Prognani i protjerani Srbi sa područja današnje FBiH tokom ratnih devedesetih mahom su nova gnijezda svili u Republici Srpskoj i Srbiji. Njihova ognjišta, ostala su pusta, kuće porušene i zapaljene.

 

Oni koji su se vratili na prijeratna ognjišta uspjeli su dobrim dijelom oteti zemlju od korova i iz pepela podići domove.

Međutim, vlasništvo nad imovinom u FBiH ima oko 400.000 Srba rasutih po bijelom svijetu i svi oni mogli bi ostati bez očevine i djedovine zahvaljujući harmonizaciji zemljišnoknjižnih listova u tom dijelu BiH, jer za razliku od Republike Srpske, upisanim vlasnicima i posjednicima ne šalju pozive na adrese kako bi zaštitili svoja prava, već brojeve parcele objavljuju u službenim glasnicima.

Te objave prolaze neopaženo i nakon što se vlasnici ne jave zemlja se knjiži na Federaciju. Klasična otimačina. Sve ono što nije uništeno i spaljeno u ratu, otima se u miru.

Pa zar nije bilo dosta protjerivanja, otuđivanja i ubijanja u ratu?

Tužno i žalosno je da bilo ko i sada u miru strepi za ono što je njegovo.

Zar da i u miru ljudi strepe za ono što je njihovo?

Ako se nisu vratili na prijeratna ognjišta, ne znači da su se odrekli svega što su silom prilika morali da ostave. Ostavili su jer su prognani, a ne vraćaju se jer ne mogu da dobiju posao, da njihova djeca uče srpski jezik i ćirilicu, ne vraćaju se jer im vlast u FBiH ne daje mogućnost da stvore uslove za život dostojan čovjeka.

Sve to proteklih mjeseci upalilo je alarm za uzbunu, a uz izbjegle, raseljene i povratnike stale su Srpska i Srbija, jer sami ne mogu. U njih su sve oči uprte i jer bi stotine hiljada Srba moglo ostati bez svoga parčeta zemlje. Da spriječe nepravdu i zaštite srpsku zemlju udruženim snagama, kampanjom informisanja i kroz Kancelariju za besplatnu pravnu pomoć Srpska i Srbija pokušavaju da dopru do svakog vlasnika da bi njegova prava i imovina bili sačuvani. U nastojanjima da zaštite prava Srba napravili su još jedan korak. Nakon što je kampanja Srpske i Srbije odjeknula izvan granica regiona, dogovoreno je i da u januaru iduće godine posebne kancelarije budu otvorene u Beogradu i Novom Sadu za dodatnu pomoć kako bi ubrzali proces spasavanja djedovine. Neriješene ostavinske rasprave najveći su problem u rješavanju ovog pitanja, jer se imanja i dalje vode na precima koji su preminuli. Oni koji su stali u zaštitu srpske imovine imaju pune ruke posla, a epilog cijele ove priče zavisiće od svakoga od nas. Svi koji na bilo koji način mogu pomoći treba da daju svoj doprinos kako nijedan pedalj srpske djedovine ne bi otišao u tuđe ruke, jer tuđe nećemo, al svoje ne damo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana