Zaštićeni tužioci

Vedrana Kulaga Simić

Pravosudne institucije BiH ponovo su na meti kritika, a ovoga puta zbog toga što dugo očekivani pravilnik o ocjenjivanju rada glavnih tužilaca u BiH na kraju nije opravdao ni svoj naziv.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH u februaru je usvojio Pravilnik o ocjenjivanju rada glavnih tužilaca, zamjenika i šefova odsjeka u tužilaštvima u BiH, ali sa spiska onih čiji će se rad naći pod lupom izostali su glavni.

Sa tog spiska su "ispali" su glavni tužioci BiH, Srpske i FBiH, ali su im prije toga ipak dodijeljeni domaći zadaci tako da će oni da nadgledaju, analiziraju i daju na kraju konačnu ocjenu rada onih koji su im podređeni.  Tako je pravilnikom definisano - glavni tužilac federalnog Tužilaštva ocjenjuje rad glavnih tužilaca kantonalnih tužilaštava, a glavni tužilac u RS daje ocjenu za rad glavnih okružnih tužilaca, glavnog specijalnog tužioca. Na glavnima u Srpskoj i FBiH je i da upišu ocjenu svojim zamjenicima i šefovima odsjeka u tužilaštvima kojima rukovode.  A da bi se ocijenio rad glavnih, biće dovoljno da podnesu izvještaj o radu.

Izgleda da su tako neki procijenili da će im ti zadaci biti i više nego dovoljni, da će imati pune ruke i da će ispunjavajući upitnike pokazati kakav je njihov vlastiti rad na pozicijama na kojima se nalaze.

Tužioci godinama ne snose nikakvu odgovornost za učinjeno ili neučinjeno, niti kome polažu račune, a neko će morati to da reguliše i da se vidi "crno na bijelo" kako rade i glavni tužioci BiH, RS i FBiH, a ne da se to izvlači iz godišnjeg izvještaja o radu tih institucija.

Analizama neriješenih predmeta, prijava starijih od dvije godine i istraga otvorenih prije dvije godine, utvrđeno je da se njihov broj skoro udvostručava. Lani je u tužilaštvima u BiH bilo ukupno 22.909 neriješenih predmeta.

Skoro 4.000 predmeta je bilo tokom prošle godine starije od tri godine, a taj broj trenutno je sasvim sigurno i veći. Neki predmeti iz oblasti opšteg kriminala i ratnih zločina i iz privrednog kriminala ostaju u ladicama u tužilaštvima i po deset godina. 

U tužilaštvima ima oko 600 predmeta starijih od osam i više godina, ali ni to izgleda nije dovoljno da javnost dobije jasne ocjene ni o radu onih čiji će rad doći pod lupu jer je odlučeno da se "odluka o ocjenama tužilaca ne objavljuje u bilo kojim oblicima javnog informisanja". Neke kritike će, izgleda, da budu nastavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana