Zarobljena zemlja

Željka Domazet

Formiranje vlasti na nivou BiH odavno je postalo preslikana priča iz djela “Čekajući Godoa”, koji nikada ne dolazi.

I pored silnih obećanja i datih rokova koje su predočili zvaničnicima Evropske unije, ovdašnji političari ništa nisu ispoštovali. Sve je ostalo na pukom iščekivanju.

I predstavnici srpskog naroda koji su dobili povjerenje građana i predstavnici hrvatskog naroda iz dana u dan pozivaju SDA kao stranku koja je dobila najviše glasova kod Bošnjaka da stvari otkoči i da Savjet ministara bude formiran. Iz najveće bošnjačke stranke iz sedmice u sedmicu, iz mjeseca u mjesec, stižu neki novi zahtjevi.

Ako se ima u vidu činjenica da upravo SDA i bošnjačke stranke i u ovoj izvršnoj vlasti bez legitimiteta imaju svoje predstavnike i da bez novog saziva mogu po svijetu i u zemlji da promovišu svoje ideje, onda je sasvim jasno zbog čega im se ne žuri i da im nova postava može samo pomrsiti račune i naume.

Nastavi li se ovako, ova zemlja još zasigurno neće dugo napraviti bilo kakav iskorak i izvršiti obaveze koje stoje pred njom. Stalnim uslovljavanjem kako BiH mora u NATO iako Republika Srpska jasno kaže da neće, ovu zemlju će odvesti na dodatnu stranputicu i podijeliti je još više nego što je to sada slučaj.

Da su stvari krenule u pogrešnom smjeru, dovoljno govori i podatak da već mjesecima nema redovnih sjednica ni odlazećeg saziva Savjeta ministara zbog toga što je Zvizdić umislio da je može zakazati bez adekvatnih materijala i predviđenih rokova. Kako su hrvatski ministri principijelni u svom stavu da to tako ne može, optuženi su za opstrukcije i bojkot.

U svemu tome ide se i korak dalje pa se već najavljuje kako za održavanje sjednica nije potrebno prisustvo makar jednog ministra iz svakog konstitutivnog naroda, pa neće biti čudo ako danas-sutra sjednice budu održavali samo ministri iz bošnjačkog naroda.

Zbog ove igre bez granica, čiji se kraj još ne nazire, u ovom trenutku niko ne zna kada će novi Savjet ministara biti formiran. Ono što je jasno kao dan jeste činjenica da su politička prava Srba na nivou BiH zarobljena, da su Ustav i zakon pogaženi i da to traje mjesecima bez ikakvih sankcija prema onima koji to čine.

Ako se tako nastavi, Godoa u ovoj zemlji ubrzo neće imati ko da čeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana