Zarade u VSTS-u

Svjetlana Šurlan

U BiH je prosječna plata 833 marke i da bi radnik zaradio nešto manje od 100.000 maraka neophodno je da radi deset godina.

Pojedini članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za deset godina su toliko, i više, inkasirali samo na osnovu paušala, naknada i dnevnica koje su im isplaćivane za rad u ovoj instituciji.

Pored toga, svi članovi VSTS obavljaju sudske i tužilačke funkcije u sudovima i tužilaštvima širom BiH, gdje takođe imaju basnoslovna primanja.

Oni koji nisu sudije i tužioci, bave se advokaturom i delegirani su u VSTS od advokatskih komora ili izvršne i zakonodavne vlasti, te takođe nisu "nezaposleni".

Ovaj "visoki" savjet po pravilu zajeda jednom mjesečno, ponekad dva put, što je zaista rijetko.

Donose različite propise, zaključke, pravila...

Kakva je korist od tih pravila najbolje pokazuje podatak da u BiH postoji oko dva miliona neriješenih predmeta u sudovima.

Pored toga, u sudovima u BiH na rješavanje čekaju i predmeti stari po čak 23 godine, a o onima starim i po deset godina suvišno je i govoriti.

Na rješavanje jednog nekomunalnog predmeta, lani su građani BiH u prosjeku čekali 846 dana, a zastare su nastupile u 228 krivičnih i 406 prekršajnih predmeta.

Čak i onda kada su predmeti rješavani i kada su odgovornima za različita krivična i prekršajna djela izricane kazne, 70 odsto osuđujućih presuda bile su uslovne kazne.

Sve su ovo podaci koji su poražavajući za pravosuđe u BiH, za one koji kreiraju pravila po kojima sudovi i tužilaštva rade, za VSTS, za sistem u cjelini.

Za one koji regulišu koliki će ko paušal, dnevnicu, naknadu ili platu da prima, navedeni podaci o radu pravosudnih institucija ne znače ništa.

Da bilo šta znače, ne bismo imali situaciju da jedan čovjek u VSTS-u, samo na osnovu naknada zaradi stotine hiljada maraka. U BiH je prosječna plata 833 marke! Onima koji imaju sreću da je uopšte imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana