Zapošljavanje

Svjetlana Tadić
Zapošljavanje

Ukupno 462 nova radnika zaposlena su za pola godine u organima BiH. Malo li je uz 21.529 zaposlenih, koliko ih je na dan 30. jun radilo u zajedničkim institucijama.

Da bude još gore, sedam institucija uhljebilo je više radnika nego što im je dozvoljeno, ali i potrebno. Uz to su ukupni troškovi za njihove bruto plate i naknade povećani za čak 8.000.000 maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Ubjedljivo najviše zapošljava Ministarstvo odbrane, skoro polovinu radnika sa nivoa BiH, dok je druga po broju radnika Uprava za indirektno oporezivanje, a prati ih i Granična policija BiH.

Da previše radnika radi u državnoj administraciji priznao je i sam Savjet ministara, koji je u izvještaju o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine nabrojao institucije koje zapošljavaju više nego što im je dozvoljeno.

Predvodnik neobuzdanog zapošljavanja je i Visoki sudski i tužilački savjet, koji ima čak 52 osobe koje nisu predviđene da rade u toj instituciji. Njegovim koracima krenula su i Parlamentarna skupština, koja ima zaposleno devet radnika više, Tužilaštvo 13 radnika više, te Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH sa 21 zaposlenim više.

Tu su i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH, Služba za zajedničke poslove institucija BiH, Institut za akreditovanje BiH.

U periodu ekonomske krize, u kojoj obični radnici jedva spajaju kraj s krajem, te gdje je uspjeh očuvati posao, na plate činovnika BiH se daju enormni iznosi.

Državni aparat svakim danom raste sve više, a BiH sve manje napreduje kao država, čak svakim danom sve dublje padamo. Konstatovala je to i Evropska komisija, Savjet Evrope... Prema svim njihovim nalazima, BiH je ubjedljivo najgora u regionu, crna rupa.

Crna rupa su i institucije BiH, u koje se iz dana u dan ubacuju novi radnici, koji nikako da je popune.

I tu nije kraj, jer je do kraja ove godine planirano da bude zaposleno još radnika i to više od 800 novih, koji će zajedno sa ostalim "jesti" iznutra ovu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana