Zapošljavanje

Marijana Miljić
Zapošljavanje

S obzirom na to da u Republici Srpskoj ima oko 150.000 nezaposlenih stanovnika, svaki potez bilo koje institucije usmjeren na smanjenje ovog broja, pohvalan je.

Tako je vladina Uredba o podsticajima za zapošljavanje, i te kako dobrodošla. Iako se radi o podsticajima za tek 2.000 radnika, budi se nada da se problem nezaposlenosti koliko - toliko pokreće sa mrtve tačke.

Ovaj, ali i drugi slični koraci i postupci Vlade RS, sigurno će doprinijeti postepenom smanjenju broja imena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Za poslodavce je obezbijeđeno pet miliona maraka nepovratnih sredstava za zapošljavanje, za koje se nadamo da će biti dobro iskorišćeni.

Ovim je znatno olakšan i posao preduzećima, koja su imala namjeru, ali ne i uslove, da od agonije nezaposlenosti spase bar ponekog radnika.

Pozitivni efekti ove uredbe su višestruki. Ne samo da će na najmanje tri godine posao dobiti 2.000 ljudi, nego će ovo za sobom povući i druge dobre promjene u privredi. Produktivnost preduzeća mogla bi da poraste sa svježom radnom snagom, a samim tim i konkurentnost domaćih firmi i proizvoda. To bi kao rezultat trebalo da ima i među investitorima, koji bi poglede konačno mogli da zadrže i na privredi Srpske. Broj onih koji će ovom mjerom dobiti posao, tako bi mogao da bude puno veći od 2.000.

Republici Srpskoj sve ovo moglo bi i te kako da se isplati, pa bi pet miliona maraka koji su za realizaciju ove mjere obezbijeđeni, u budžet moglo da se vrati udvostručeno ili utrostručeno.

Jednom riječju, ova uredba ima potencijal da napravi opšte dobro za sve stanovnike Srpske.

Svaki novi radnik, i svako novo otvoreno radno mjesto ima veliki značaj u ovim vremenima. Ako ništa drugo, bar smo to naučili iz ekonomske krize.

Pohvalno za sve građane koji žive ovdje, jeste da Republika Srpska ima jasan cilj - a to je bolji život za svoje stanovnike. A da li će do tog cilja stići, nema dileme. Pa makar i sitnim koracima...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana