Zapošljavanje

Danijela Bajić

U privatnom sektoru u Srpskoj lani je posao dobilo čak 9.296 novih radnika.

Poslodavci, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i uglavnom prepušteni sami sebi, ipak su uspjeli da povećaju broj zaposlenih, odnosno na mjesečnom nivou posao kod privatnika dobijalo je u prosjeku 775 radnika.

Ipak, iako su svoju "armiju" obogatili velikim brojem radnika i iako je u privatnom sektoru bilo daleko najviše novozaposlenih, situacija je i dalje, upozoravaju ekonomisti, daleko od sjajne.

Iako je ovakav pomak svakako veoma pohvalan, neophodno je uraditi još mnogo toga da bi se ukupna situacija mogla nazvati dobrom. Ako uzmemo u obzir broj nezaposlenih, ovo zapošljavanje samo je kap u moru.

Nezaposlenost je u BiH odavno gorući problem, a nedavno je čak i Svjetska banka upozorila na to da je u svim zemljama regiona, osim u Albaniji i BiH, broj radnih mjesta od 2010. do 2016. godine rastao, te da je u BiH zabilježen i najveći pad stope zaposlenosti od čak pet procenata. Tu je i činjenica da je, osim u javnom, broj zaposlenih u svim drugim sektorima lani značajno padao.

Jedno je sigurno, a to je da je za jaču privredu i više nego potrebna pomoć vlasti, jer bez te intervencije neće moći da jača.

I za tako nešto je krajnje vrijeme, pogotovo kada se ima u vidu to da skupi i glomazni javni sektor ne može da živi bez realnog, a da u Srpskoj svakog mjeseca u javnom sektoru zaposlenje u prosjeku pronađe 37 radnika, što je, uzme li se u obzir i broj službenika na svim nivoima, koji stalno raste, blago rečeno - previše.

Zbog toga, u isto vrijeme sa jačanjem privrede, zapošljavanje u javnom sektoru treba što prije umanjiti, odnosno svesti na najmanju moguću mjeru gdje god je to moguće.

Trebalo bi i što prije napraviti analizu kako bi se vidjelo kakva je struktura zapošljavanja u javnom sektoru, odnosno kako bi se utvrdilo "ko kosi, a ko iz budžeta nosi", jer će tržište rada doći na zelenu granu tek onda kada se dese promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana