Zapošljavanje

Marijana Miljić Bjelovuk

Privreda Srpske pokazuje blage znake oporavka i to bez ispunjavanja ključnih zahtjeva poslovne zajednice kao što su smanjenje stopa poreza i doprinosa, ukidanje suvišnih fiskalnih i parafiskalnih nameta i smanjenje sive ekonomije.

A obećanja da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni bilo je na pretek - od najava ukidanja nepotrebnih nameta, preko najava skraćivanja procedura, podsticaja za razvoj proizvodnje, smanjenja javne potrošnje, do reforme obrazovanja… Ništa se, međutim, u značajnoj mjeri nije desilo.

I dok nadležni svake godine svoja obećanja prebacuju u onu iduću, poslodavci prepušteni sami sebi ipak uspijevaju da povećavaju broj zaposlenih. Da je tako pokazuju i statistički podaci da je realni sektor za šest mjeseci ove godine povećao broj zaposlenih za više od 7.000.

Ipak, iako su svoju "armiju" obogatili velikim brojem radnika, situacija je i dalje daleko od sjajne. A, da bude ako ne sjajna, onda makar prilično dobra, neophodna je konkretna pomoć vlasti, odnosno potrebno je da sa obećanja pređu na djela. I za takvo nešto je krajnje vrijeme.

Dodatni udarac privatnom sektoru predstavlja i nastavak zapošljavanja službenika. Jer za šest mjeseci ove godine javni sektor podijelio je 294 nove radne knjižice i time dodatno opteretio privredu koja ih finansira. Statistika pokazuje da su mjesečno u prosjeku javne institucije, agencije, preduzeća i fondovi zapošljavali oko 60 radnika.

Pozitivno u svoj priči je to što je zapošljavanje u javnom sektoru ipak značajno smanjeno u odnosu na prethodne godine, kada je išlo vrtoglavo uzlaznom putanjom, a radne knjižice dijelile se i šakom i kapom. Ovo zapošljavanje treba dodatno umanjiti i svesti na najmanju moguću mjeru jer glomazan javni sektor privreda ne može dovijeka da nosi na svojim leđima.

Međutim, bilo kakav pomak o pitanju zapošljavanja u javnom sektoru, pa i blago smanjenje, bolji je od nazadovanja.

Jedno je sigurno, a to je da je za jače vitalne snage privrede i više nego potrebna pomoć vlasti. Jer bez te intervencije neće moći samostalno da jačaju.

I njihovom strpljenju na kraju će doći kraj. A, skupi i glomazni javni sektor ne može da živi bez realnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana