Zapošljavanje

Dragana Orlović

Podatak da je ove godine u Republici Srpskoj 22,8 odsto više ljudi uspjelo da dobije posao u odnosu na prošlu godinu, veoma je ohrabrujući.

Oko 500 novih radnika nije zanemarljiva brojka i svakako daje nadu da se stanje u privredi popravlja, pa makar i na kraće staze. Ekonomisti tvrde da je ovaj skok zaposlenosti posljedica veće potražnje u građevinarstvu, koje je u jeku sezone.

Ipak, ono što ne smije da se zanemari, a što je sigurno ključ i rješenje problema na dugoročnije staze, jeste struktura zaposlenih, odnosno, zanimanja koja poslodavci najviše traže.

Zanimanja koja su ove godine bila najtraženija su profesori matematike i fizike, inženjeri, te majstori i zanatlije iz raznih oblasti.

To pokazuje da se potražnja za ovim zanimanjima iz godine u godinu ponavlja, i da se potrebe tržišta rada godinama ne mijenjaju, ali, nažalost, ni ponuda.

Već vrapci na grani znaju da našim poslodavcima prijeko trebaju zidari, varioci, građevinari, profesori matematike i fizike... Da vape za inženjerima energetike i mašinstva. Ali džaba!

Generacije i generacije mladih prilikom odabira svog zanimanja, bilo da je upis u srednju školu ili fakultet gluvi su na sve to. Niko od njih ne želi da bude zidar, ali bi mnogi veoma rado diplomu ekonomiste ili pravnika.

Mali broj će upisati studij matematike, ali će zato mnogi da pohrle na društvene nauke. I šta onda? Onda će učiti nekoliko godina, a kada studij privedu kraju, shvatiće da im slijedi ozbiljan problem - kako se zaposliti. Kako izbjeći godine čekanja na birou i ko je za to kriv? Niz pitanja, za koja je odgovor tada već malo zakasnio.

Da bi se ova priča izbjegla, bar za buduće generacije jedino rješenje je u boljoj “komunikaciji” privrede i školstva. Samo oštrije mjere i realnija upisna politika, usklađena sa potrebama tržišta, povećaće šansu za većim zapošljavanjem. Jer, uz otvaranje novih radnih mjesta, jedan od ključnih elemenata je i taj da ste potrebni poslodavcu. Inače, šta vrijedi ako ste lako stigli do indeksa i diplome, ako ćete teško do posla?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana