Zapošljavanje činovnika

Vedrana Kulaga Simić

Ima jedna zemlja na brdovitom Balkanu u kojoj gotovo ništa ne napreduje i ne raste tako dobro kao broj službenika u javnom sektoru.

Priča o armiji službenika prepričana je mnogo puta, ali je svaki put bila drugačija, upravo zahvaljujući neslavnom broju koji je označavao koliko je radnih knjižica pohranjeno u raznim ministarstvima, agencijama i drugim institucijama koje su u proteklim godinama formirane na nivou BiH.

Posao u institucijama BiH dobile su brojne stranačke nade i oni koji su podmetali svoja leđa za stranku i njene interese kada je to trebalo. Čast onima koji časno i stručno obavljaju svoj posao za koji su se i školovali, ali je uglavnom to tako.

I to svi znaju. To više nije ni javna tajna, kako se kaže, već, nažalost, normalna pojava, koju je odavno trebalo sasjeći u korijenu. Jer šta jedna zemlja, osim bačenih miliona i miliona maraka za plate, ima od armije ljudi koji od posla, koji im je dat, znaju samo da dođu i da se ugodno smjeste u stolicu ili fotelju.

A zavidan je procenat onih koji su posao dobili zahvaljujući partijskoj knjižici, a ne diplomi.

Na nivou BiH ima čak 75 institucija. Tu su brojne agencije za sve i svašta, kancelarije, instituti, direkcije... Malo je onih koji znaju i da ih sve nabroje, a kamoli da znaju čime se bave i šta su do sada uradile da bi pogurale naprijed ovu zemlju, kojoj je to prijeko potrebno.

Vidljivo je samo da broj zaposlenih raste iz godine u godinu, a da su nadležni sve vještiji u izgovorima kada pokušavaju da objasne zbog čega su prekršili obećanje da neće, osim ako je to baš hitno i potrebno, biti prijema novih radnika.

Generalno, javni sektor u cijeloj zemlji je prenatrpan, jer je dovoljno reći da samo za zaposlene na nivou BiH godišnje za lična primanja odlazi više od 600 miliona KM, a gdje su ostali "javni" nivoi vlasti. I kako onda neko može da kaže da je BiH siromašna država, ako toliko novca ide za plate i kojekakve naknade.

Iz dana u dan je jasnije da privreda u BiH taj javni luksuz ne može da trpi na svojim leđima. Neki rezovi se moraju praviti što prije. Ova zemlja mora hitno da podvuče crtu i ocijeni od kojih institucija ima koristi, a od kojih samo troškove. Isto tako je i sa službenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana