Zapošljavanje bez granica

Vedrana Kulaga Simić

Teško da može proći ijedan dan, a da ne osvane vijest da je jedna ili više osoba dobila posao. To bi bila i više nego idealna vijest za zemlju kakva je BiH samo da su radna mjesta "otvorena" u realnom, a ne u javnom sektoru.

BiH je siromašna zemlja, odnosno takvom se predstavlja, ali u tu sliku se nikako ne uklapa podatak da godišnje više od milijarde KM odlazi za plate zaposlenih u administraciji dok je privreda odavno na koljenima.

Posljednji podaci iz ministarstava na nivou BiH pokazali su da su aktuelni ministri u ovom mandatu posao pronašli za nekoliko stotina osoba. Neki od njih su dobili ugovore o djelu, drugi stalna rješenja, a neki su bliski ministrima i drugim rukovodiocima pa su uskočili preko reda.

Najviše poslova "pojavilo" se u diplomatiji. Zapošljavali su redom po ambasadama. Tražili vozače, pomoćnike za sve i svašta, sekretare. Ništa bolje stanje u proteklom periodu nije bilo ni na ostalim adresama u Savjetu ministara BiH

Bilo je mjesta i za neke kojima su povjereni poslovi koji su u opisu posla pojedinaca sa rješenjima o stalnom zaposlenju, ali eto neka im se nađe ispomoć pri ruci ako "zagusti".

Postavlja se realno pitanje da li postoji još ijedno radno mjesto koje nije izmišljeno. Dokle može da ide ta lista da bi se uhljebili stranački poslušnici, simpatizeri i oni sa kojima ih vežu bliže ili dalje rodbinske veze?

Ispričano je nebrojeno priča o tome da je u BiH potrebno podvući crtu i definisati koje su nam institucije na nivou BiH zaista potrebne, ali malo ko je spreman da zasuče rukave i uhvati se u koštac sa tom analizom.

Posljedica toga je enormno zapošljavanje u javnom sektoru i to već prelazi svaku granicu. Posebno ako se uzmu u obzir sva obećanja zvaničnika da neće biti novih zapošljavanja, osim u hitnim slučajevima.

Ta "hitnost" je, izgleda, postala pravilo i praksa, a iz dana u dan sve je duži spisak onih koji su na grbači svih građana ove zemlje.

Stranačke i rodbinske veze odavno imaju prednost u odnosu na potrebe, znanja i vještine, a podaci o zaposlenju pokazuju da u administraciji, po toj liniji, ima posla i sada i uvijek. Uz dobre naknade, za razliku od realnog sektora.

Neke stvari se moraju dovesti u red i to hitno. Niko ne spori da su u administraciji potrebni radnici, da ima onih koji svoj posao imaju u malom prstu, ali i da je previše onih koji samo znaju reći gdje rade, ali ne i šta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana