Zaposlenje osoba s invaliditetom

Milijana Latinović

Osobe s invaliditetom u Srpskoj svakodnevno se suočavaju sa brojnim problemima, od fizičkih prepreka za normalan život do predrasuda i nerazumijevanja na koje nailaze u društvu.

Uprkos znanju i umijeću koje posjeduju i iskustvu kojem ih je, život naučio, prinuđeni su da se dokazuju iznova svaki dan i da budu dva puta bolji da bi bili na istom nivou kao osobe koje nemaju takve poteškoće.

Osim nerazumijevanja okoline, svakodnevno nailaze i na arhitektonske barijere koje im otežavaju kretanje. 

Ipak, želja da budu prihvaćeni, da pokažu šta umiju i znaju, ne da im da odustanu. Visoko uzdignute glave, ponosni na ono što jesu, bore se za svoje parče neba i ne posustaju pred životnim izazovima i nedaćama.

Put do zaposlenja za mnoge od njih najteži je izazov, ne zbog toga što oni ne bi znali ili mogli da odgovore svim zadacima pred kojima se nađu, već zbog uvjerenja poslodavaca koji ih često gledaju samo kroz prizmu ortopedskog pomagala.

Iako je zakon predvidio da ova lica imaju prednost prilikom zapošljavanja, njegovo sprovođenje još je na dugom štapu, a pri tome primjenu zakonskih propisa gotovo da niko i ne kontroliše.

Na 16 zaposlenih trebalo bi po zakonu da bude zaposlena jedna osoba s invaliditetom, ali je na svakom koraku vidljivo da se ova odredba ne poštuje.

Narodna skupština RS pokazala je da se uslovi za zapošljavanje osoba s invaliditetom mogu obezbijediti samo ako postoji dobra volja za to. Parlament Srpske je nedavnom 

ugradnjom lifta otklonio i posljednje barijere, čime je licima sa invaliditetom omogućen nesmetan pristup svim kancelarijama i salama u ovoj instituciji, a odnedavno imaju i zaposlenog radnika s invaliditetom.

Dok se ostale institucije ne ugledaju na Narodnu skupštinu, teško da će doći do pomaka u ovoj oblasti, koja je i te kako bitna za živote onih koji su vezani za invalidska kolica ili druga ortopedska pomagala.

Krajnje je vrijeme da svi spoznaju da ortopedsko pomagalo ne treba da bude smetnja da i osobe koje ih koriste žele i mogu da žive život dostojan čovjeka.+++

Prvi crveni tepih Krisi Tajgen sa trudničkim stomakom

 

Manekenka Krisi Tajgen bila je podrška svom suprugu, muzičaru Džonu Ledžendu na dodjeli nagrada u Vašingtonu. Lijepa trudnica blistala je u zagrljaju supruga i dokazala da i te kako umije da se ponaša na crvenom tepihu.

Manekenka Krisi Tajgen i pjevač Džon Ledžend iz četvorogodišnjeg braka imaju ćerku Lunu, a uskoro će proširiti svoju porodicu. Medije je navikla na svoj uvek provokativan stil i stajling, što privatno, a nerijetko i u javnosti. Sada je ipak izabrala odmjeren stil, ali je oduševila sve prisutne svojom pojavom žene u drugom stanju.

Manekenka je srećne vijesti objavila prošlog mjeseca putem „Tvitera“, i to tako što je podijelila zanimljiv video-snimak.

- Veoma sam uzbuđena da ne moram više da skrivam. Kada sam svima prva rekla, oni su kazali: „Da, znamo, hvala ti“ - napisala je ona, nakon što je njeno prvo dijete izgovorilo da se u stomaku nalazi beba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana