Zanimanje – kriminalac

Glas Srpske
Zanimanje – kriminalac

Maloljetni D.N. u nedjelju uveče, ispred "Sokolskog doma", u centru Banje Luke, bacio je bombu na šestoricu mladića i teško ih povrijedio. Iako je ova vijest mnoge uznemirila, ona nije ništa novo jer slične vijesti čujemo sve češće i češće.

Tuče, pucnjave, krađe, provale, oružane pljačke, paljevine, pa i bacanje bombi i ubistva, postali su, izgleda, svakodnevica u Republici Srpskoj.

Kriminal je, po svemu sudeći, kod nas postao zanimanje. Ili način života i nešto što nije neuobičajeno.

Tako gotovo da ne prođe dan a da nismo čuli da je neko prijeteći oružjem opljačkao kladionicu ili benzinsku pumpu, da je nekome zapaljen automobil, da je došlo do tuče u kojoj je povrijeđeno više ljudi, da je došlo do pucnjave, da je neko bacio bombu, da je neko ubijen...

Ono za šta su mislili da se dešava samo na filmovima, stanovnici Republike Srpske sada mogu da vide u svojoj neposrednoj blizini.

Mnoga od tih (ne)djela desila su se u samom centru grada ili opštine u časovima kada na ulicama ima mnogo ljudi koji, ni krivi ni dužni, mogu da nastradaju usred dana dok idu u prodavnicu ili vode djecu u školu ili vrtić.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da su, iako među kriminalcima ima početnika, ali i mladića koji žele da se na taj način dokažu, akteri tih krivičnih djela najčešće višestruki povratnici, odnosno pojednostavljeno rečeno, okorjeli kriminalci.

Drugim riječima, ni to što su hapšeni, zatvarani, što su nerijetko i odležali dugogodišnje zatvorske kazne nije ih spriječilo da se i dalje bave kriminalom.

Zabrinjava i to što je sve više i maloljetnika kriminalaca, među kojima ima i onih koji se ne ustručavaju ni od toga da počine najteža krivična djela.

Kriminalaca i delikvenata oduvijek je bilo i biće, ali je situacija (u tome se slažu svi) u posljednje vrijeme zaista izmakla kontroli.

Da li su za to krive loše postavljene društvene vrijednosti, zanemarivanje, blage kazne za prestupnike, loša ekonomska situacija ili sve to zajedno, teško je reći. Ono što se zna jeste to da to mora na neki način da se završi. I to što prije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana