Zanat traženiji od diplome

Cvija Mrkonjić

Sudeći prema ponudi poslova na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja koji je u petak održan u Banjaluci, do zaposlenja će mnogo lakše doći oni građani koji imaju manje škole, ali bogato praktično znanje u okviru svoje profesije.

Ovo se naročito pokazalo tačnim kada su u pitanju razni zanati kojima danas želi da se bavi sve manji broj građana.

Poslodavci koji su došli da se predstave na Sajmu nudili su 1.000 otvorenih radnih mjesta, a većinom su im bile potrebne upravo zanatlije raznih profila. 

Prema riječima izlagača, veliko interesovanje nezaposlenih vladalo je za obuke i radna mjesta koja podrazumijevaju vještine u nekom od zanata, jer danas većinu ovih zanimanja mogu obavljati i muškarci i žene.

Da se zanat danas više isplati nego fakultetska diploma, moglo se zaključiti i prema komentarima posjetilaca, jer su iz dvorane "Borik" nezadovoljni uglavnom izlazili oni građani koji imaju završen fakultet.

Negodovali su zbog siromašne ponude konkretnih radnih mjesta na koja bi mogli konkurisati sa diplomom fakulteta koji su završili.

S druge strane, građani koji imaju završenu neku od stručnih srednjih škola bili su zadovoljni razgovorima sa poslodavcima i isticali da su postigli konkretne dogovore.

Da je danas mnogo bolje biti kuvar, pekar i poslastičar, uvjerili su se mnogi svršeni gimnazijalci, ekonomisti, pravnici… Koliko su pojedina zanimanja tražena, najbolje pokazuje to što vrlo često ove obuke finansira Zavod za zapošljavanje RS ili sam poslodavac, pa ih građani mogu dobiti besplatno.

Do deficita zanatlija dovelo je to što se većina mladih ljudi danas odlučuje za studije i zanimanja za kojima poslodavci uopšte nemaju potrebe.

Osnovci koji sada završavaju školu trebalo bi dva puta da razmisle o zanimanju koje će odabrati da se nakon završene srednje škole ili fakulteta ne bi kajali.

Ostaje da vidimo koliko će se đaka ove godine odlučiti za zanate, a koliko njih će za deset godina plaćati prekvalifikacije kako ne bi bili samo još jedan broj na listi biroa za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana