Zalogaj pod sumnjom

Dragana Orlović

Informacija da se na jednoj poljoprivrednoj farmi u okolini Bečeja pravi pršuta od mesa crknutih svinja uzdrmala je nedavno javnost u cijeloj Srbiji, ali nikoga ni na našim prostorima nije ostavila ravnodušnim.

Svinjska mafija u regionu je pala i prodavci crkotina su uhapšeni, ali doza straha prešla je preko granice.

Ko zna šta mi jedemo - pitanje je koje se mnogima samo po sebi nametnulo i navelo da pažljivije čitamo deklaracije prilikom kupovine proizvoda.

Da imamo razlog za zabrinutost, potvrdili su i izvještaji Republičke veterinarske inspekcije, koja je prilikom svojih kontrola pronašla brojne nepravilnosti.

Među najčešćim "falinkama" bio je rok trajanja, deklaracija, ali i to da meso nije pregledao veterinar iako je došlo u prodaju.

Još jednom se dokazalo da se na našem tržištu prodaje sve i svašta i da nije dovoljan postojeći broj kontrola koje se obavljaju.

Činjenica je da prostora za propust, nažalost, i te kako ima, a posljedice koje mogu da se dese treba na vrijeme spriječiti. Rješenje je u strožim kontrolama hrane, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou.

Na boljim i organizovanijim kontrolama prilikom uvoza, i svakako na efikasnijim zakonskim okvirima.

Rješenje je i u većoj odgovornosti svih nas. Prilikom odlaska u prodavnicu ili u supermarket treba biti pametan i obazriv.

Ne tako davno sekiralo nas je mlijeko sa aflatoksinom, a u trgovinama nam je nuđeno konjsko meso pod etiketom "govedina". I svake godine po jedan zalogaj sumnje.

Ne možemo reći da se i kod nas tamo negdje, na nekoj farmi dešava nešto slično kao u Bečeju.

Ali, isto tako ne možemo ni da tvrdimo da je na policama i u frižiderima u prodavnicama sve potpuno ispravno, kvalitetno i provjereno. Demantuju nas izvještaji inspektora i nepravilnosti koje su pronašli i koje iz godine i godinu pronalaze. Ali, dobro je dok ih pronalaze. To je dokaz da je manje propusta, i otrova za ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana