Zalihe oružja

Goran Maunaga
Zalihe oružja

Humanitarne i raznorazne druge akcije u BiH tokom rata i po njegovom završetku pa sve do danas, pokretane su zbog velikog materijalnog interesa zapadnih moćnika, a kad i nije bilo tako velike zarade, onda se išlo na varijantu "nek se lova vrti".

Te činjenice potkrepljuje i saznanje da su u okviru programa "Opremi i obuči" SAD Federaciji BiH donirale visokorizičnu municiju i oružje stare i više od 50 godina, dakle opasan otpad.

Iako je prema standardima OSCE-a sva municija starija od 20 godina visokorizična, ona je svjesno donirana FBiH, a danas se nalazi u posjedu Oružanih snaga BiH, kojima je ustupila BiH.

Tako smo danas postali svjetska deponija, jer po skladištima imamo otpad, odnosno municiju iz pedesetih godina prošlog vijeka, od koje nemamo ama baš ništa. Zapravo imamo stalnu opasnost po stanovništvo i dodatne troškove za njeno skladištenje i čuvanje.

Donatore tih, po život stanovnika BiH opasnih vojnih sredstava, pokazalo se, ne zanimaju posljedice koje ta ubojita sredstva s isteklim rokom upotrebe mogu imati ovdje. Bitno je da su se oni toga riješili.

Ako je to tako bilo u slučaju programa "Opremi i obuči", zašto se onda čuditi što su na Republiku Srpsku 1995. godine bacane bombe sa osiromašenim uranijumom?

Sve je moguće kada je riječ o ovoj našoj BiH. I da su nam SAD svjesno umjesto oružja i municije poslale po život opasan otpad "da bi nam pomogli" i da FBiH o tome nije ni zucnula.

Sve je moguće nakon što smo vidjeli da pojedini lokalni kriminalci ogrnuti institucionalnim plaštovima uzimaju milione na fiktivnim popravkama i uništavanju oružja.

Ništa onda tu nije čudno ni što lopovi naoružanje iz BiH, umjesto da uništavaju kako je predviđeno, izvoze i preprodaju svuda po svijetu. Naravno da će naši bosanskohercegovački, balkanski krimosi u saradnji sa zapadnim mafijašima kasnije i to, i svako drugo naoružanje do koga dođu, švercovati i na njemu zarađivati. Neće biti čudno ni ako negdje tu zaluta i pokoji visokorizični raritetni metak iz pedesetih.

Za to vrijeme, sve dok u BiH ima bilo kakvog naoružanja i municije, a ima ih još na hiljade tona, tu neće biti čistog posla. Naprotiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana