Žalbe na pravdu

Vedrana Kulaga Simić

Pravosuđe u BiH je na meti kritika sa svih strana. Svako ima svoje razloge zbog kojih misli da sudovi i tužilaštva u ovoj zemlji nisu na visini zadatka. Nebitno o kojim djelima je riječ. Sve se svodi na zaključak - ne rade dobro i tačka.

Čast onima koji časno i pošteno rade posao koji su uzeli za životni poziv, ali posljednja potvrda da je bilo i onih koji tako ne rade došla je iz Kancelarije disciplinskog tužioca, koji je sabrao sve pristigle prijave na rad sudija i tužilaca u prošloj godini.

U njihovo sanduče stiglo je više od 1.000 pritužbi na rad zaposlenih u sudovima i tužilaštvima širom BiH, a lani je pokrenuto i najviše disciplinskih postupaka u istoriji te kancelarije. Neobjavljivanje odluka u predviđenom roku, rad sa pristrasnošću, bez trunke objektivnosti, te razni drugi problemi bili su samo neki od razloga zbog kojih su i strane u postupku, advokati pa i neke institucije zatražili da pojedinci dođu pod lupu odgovornosti pravičnosti, čiji bi odraz trebalo da budu u stvarnosti.

Niko ne kaže da greške ne mogu da se potkradu u pojedinim slučajevima, ali izgleda da se sve češće u ovoj zemlji dešava da greške postaju pravila, što nikako nije poželjno.

Toga moraju da budu svjesni, a brojevi o pritužbama pokazuju da mnoge stvari ne štimaju na način kako bi trebalo i to je statistika koja ne smije da bude zanemarena.

Ono što je pohvalno, a što je navedeno u izvještaju, jeste to da sve više rukovodilaca pravosudnih institucija šalje pritužbu na rad nekih zaposlenih kojima su nadređeni, što znači da ne žele da prikrivaju nečiji nerad ili propuste.

Tako bi trebalo da postupaju svi oni koji primijete ili čuju da neko od njihovih štićenika radi mimo pravila, utvrđenih normi i pravila ponašanja u pravosudnim institucijama. Nije bitno na kom nivou - bilo da se radi o nekom osnovnom ili opštinskom sudu u maloj mjestu ili Tužilaštvu i Sudu BiH.

Pravda mora da bude jednaka za sve, a svako svoj posao mora da radi u skladu sa zakonima i pravilima. Da stvari ne bi otišle u pogrešnom pravcu, pa da i pravda i pravičnost skrenu s puta, oni koji su zaduženi za njihovo očuvanje moraju da budu čuvari, a ne sluge nečijim interesima s ciljem sticanja nezakonite koristi ili kočničari odluka.

Samo tako ova zemlja može da ide naprijed, što bi svi koji u njoj žive, rade i odlučuju trebalo da žele i da se za to zalažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana