Žalbe i nabavke

Vedrana Kulaga Simić

Sistem javnih nabavki u BiH odavno je mnogima trn u oku, bilo zbog enormnog broja ugovora koji se zaključaju u "četiri oka", neuvođenja svih ugovornih organa u jedinstveni sistem i drugih dilema koje stoje otvorene od samih korijena.

Evropska komisija je nedavno ocijenila da je ova zemlja u toj oblasti postigla određen napredak, ali i da i dalje treba da podiže javne nabavke na viši nivo.

Mnogi polažu velike nade u novi zakon o javnim nabavkama, koji je prije nekoliko mjeseci stupio na snagu i koji treba, barem kako je to najavljivano, da unese pozitivne i potrebne promjene u tu oblast, podigne ljestvicu transparentnosti i u legalne okvire uvede ugovore koji se zaključuju svakodnevno.

Zvanični podaci pokazuju da iznos ugovora koji se zaključuju bez pregovaračkog postupka, odnosno bez objavljivanja javnog konkursa, "premašuju" pola miliona maraka, a iz pojedinih organizacija ukazuju na to da se u privatne džepove godišnje slije i do milijardu maraka od javnih nabavki.

Nezadovoljni jedni, nezadovoljni drugi, dok treći i četvrti zadovoljno trljaju ruke, zbog dobro obavljenog posla. Toga će, priznaju i nadležni, uvijek biti, ali bi trebalo da se ishodi takvog tipa smanje u što većoj mjeri i da ugovori budu javni, a obje strane u postupku zadovoljne.

Ka tome je, po mišljenju nadležnih, trebalo da vodi uvođenje većih naknada za pokretanje žalbenog postupka u procedurama javnih nabavki, koje sada dostižu i 10.000 KM. Prvi podaci pokazuju da je taj potez smanjio broj žalbi i to za skoro 50 odsto, a takva slika povukla je za sobom i pitanje da li je sada opravdano otvaranje najavljenih novih filijala u Mostaru i Banjaluci, jer čime bi se one bavile?

Naknade će ostati iste, a broj žalbi će vjerovatno ostati na istom nivou ili možda i da dodatno "padne".

Institucije BiH za zakupe troše na desetine miliona KM i to na godišnjem nivou, tako da se mora voditi računa i o tom izdatku, a gdje su tek u toj računici i izdaci za plate novih ljudi koji bi bili zaposleni, održavanje njihovih prostorija te razne druge potrebe.

Da li su nadležni računali za ovakvu situaciju ili ne, nema odgovora, ali je jasno da će u idućem periodu morati da sve stvari stave na vagu i ocijene šta i kako treba da rade. Za to su, između ostalog, i plaćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana