Zakupi

Željka Domazet

Da su institucije BiH rupa bez dna, godinama pokazuju sve stavke nacrta budžeta BiH, važnog dokumenta koji se svake godine donosi i izaziva različita sporenja, usaglašavanja i nedoumice.

Da je novac budžetskih korisnika kao "Alajbegova slama" po kojoj vršlja kako ko hoće i zahvata koliko ko hoće bez ikakve moralne i svake druge odgovornosti, iz godine u godinu dokazuju revizorski izvještaji kojima se upozorava na to da novac curi kroz različito bezakonje, a da je učinak institucija kojima se daje iz godine i godinu sve manji i manji.

Najbolji primjer javašluka u institucijama jesu silne cifre koje se izdvajaju za kupovinu novih prostora i na zakup. Mada logika nalaže da bi kupovinom novih objekata za smještaj institucija BiH trebalo da se smanjuju sredstva koja se izdvajaju na zakup, ni ta logika u ovoj zemlji ne pije vode. U BiH, koja se odavno pozdravila sa svakom logikom, iz godine u godinu rastu cifre za zakup, bez obzira na to što ih prati rast sredstava koja se izdvajaju za kupovinu i izgradnju novih objekata.

Da trošenje budžetskih sredstava nema nikakve logike i da je riječ o bezočnom rasipništvu, najbolje dokazuju i činjenice da svaka od institucija svoje sjedište želi da gradi na najskupljim lokacijama, da iznajmljuje prostor u najluksuznijim i najskupljim prostorima iako tek nekoliko stotina metara ili nekoliko kilometara dalje ti isti prostori i lokacije imaju četiri puta manju cijenu. Ovakvim odnosom prema sredstvima običnih smrtnika BiH se pretvorila u proždrljivu alu koju ne bi mogle nahraniti ni ekonomski najjače zemlje.

S druge strane, da se ova zemlja odavno pozdravila sa domaćinskim odnosom prema svemu onome što bi trebalo da je čini državom, najdirektnije dokazuje i činjenica da nije izradila niti usvojila pravilnik po kome bi bilo jasno definisano koliko sredstava maksimalno može izdvojiti za jedan kvadrat zakupa ili kvadrat kupljenog prostora. Stoga je u njoj zaživjela i duboko ukorijenjena praksa da se zakupnine dogovaraju u četiri oka, a prostor kupuje po istom tom principu. Kada se sve to ima u vidu, ne čudi podatak da su joj korupcija i kriminal postali epiteti i da je ekonomski oporavak od nje daleko svjetlosnim godinama.

Ne bude li BiH vrlo brzo uvela reda i zakona u trošenju budžetskog novca za zakup i kupovinu prostora, doći će u situaciju da samu sebe pojede i da će danas-sutra morati da prodaje prirodna bogatstva kako bi plaćala zakupnine i kupovala prostore za neefikasnu i neuku administraciju od koje niko nema koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana