Zakupi bez granica

Vedrana Kulaga Simić

BiH je jedna od zemalja koja ima poteškoća sa granicama, bilo da se radi o granicama sa susjednim državama, međuentitetskom linijom razgraničenja koja razdvaja Republiku Srpsku i FBiH, ali svakako i onim granicama koje se tiču limita potrošnje.

Ponašanje institucija BiH i dobrog dijela onih koji u njima rade godinama je najbolji primjer kako se može neodgovorno ponašati prema javnom novcu, iako se sa druge strane ne može praviti slijep na sve više onih koji, nažalost, sve teže i teže spajaju početak i kraj mjeseca.

Spajanje početka i kraja, ili sredine i sredine, čini se nije poznato institucijama na nivou BiH i njihovim rukovodiocima koji nisu žalili tuđi novac kada su zakupljivali prostorije sa najljepšim pogledima u strogim centrima, ali i sa paprenim mjesečnim "stanarinama".

Enormni izdaci na ime računa za zakupe, kancelarije i poslovne prostore, na mjesečnom i godišnjem nivou odnijeli su do sada pa možda i na stotine miliona maraka, jer se nije obraćala pažnja na to da li će agencija, direkcija, kancelarija da opravda novac koji svake godine dobije, među kojima je i onaj za "skromne" kirije.

Svoju skromnost i realnost, i to u vrijeme dok se ekonomska kriza još krije iza svakog ćoška, institucije na nivou BiH samo su još jednom potvrdile procjenom koliko im još treba kvadratnih metara prostora, kako bi njihovih radnicima bilo komotno.

Posljednja analiza o potrebi smještaja institucija na nivou BiH pokazala je da se njihovi apetiti skoro udvostručuju i da ne mare za realne potrebe, štednju i pokušaje da se iznađu bolja rješenja za smještaj onih koji od posla znaju samo jedno, a to je da dobro troše.

Da li će slika ostati ista i poslije posljednje analize koju je uradila Služba za zajedničke poslove institucija BiH jer se, ipak, nešto promijenilo. Ova služba je naglasila da su apetiti ipak veliki i da iskazane potrebe za objektima nisu realne.

Sve što nam i ovaj put ostaje jeste da čekamo i pratimo da li će konačno razum pobijediti, pa će postati malo manje bitan pogled sa prozora od onog na radni sto!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana