Zakup

Željka Domazet

U zemlji kakva je BiH sva čuda su moguća pa i ta da se na zakup prostora mnogobrojne administracije mjesečno troši oko 850.000 maraka i da se taj zakupljeni prostor negdje plaća tri marke, a negdje više od četrdeset maraka po kvadratu.

Institucije BiH ponašaju se prema novcu poreskih obveznika kao da ga zahvataju iz beskrajnog okeana, a ne iz džepova onih koji svaku marku prevrnu nekoliko puta kada se odlučuju da je potroše, pa su otišli toliko daleko da i pored izgrađenih objekata za institucije tim istim institucijama plaćaju zakup dok izgrađeni objekti propadaju i zvrlje prazni.

U svemu tome sasvim sigurno svoj dio kolača dobijaju i zaposleni u institucijama koji ove rabote sređuju "u četiri oka" i to sve u situaciji kada običnim smrtnicima oči ispadaju dok nađu načina da sastave kraj s krajem od mizernih plata koje ili dobiju ili ne dobiju.

Kao ni u jednoj zemlji na svijetu u ovoj na sve načine poharanoj čudnoj državi čak i vojnici i svi oni koji nose vojne opasače i činove umjesto da borave u kasarnama, kojih u BiH ima napretek, od ove zemlje dobijaju plaćene stanove ili hotele, što sebi ne može da priušti nijedna zemlja svijeta.

Zaposleni u Ministarstvu odbrane su za šest godina na ime smještaja ovu zemlju koštali nešto manje od sedamdeset miliona maraka, a pored toga su na odvojeni život mjesečno dobijali po 300 maraka koliko iznosi mjesečna plata velikog broja zaposlenih u BiH ako je uopšte dobijaju. Ovakvu rastrošnost i bahatost ne bi izdržala ni Amerika, niti bilo koja druga razvijena zemlja svijeta.

Dejtonski sporazum i zajedničke institucije formirane su prije gotovo dvije decenije, a BiH još nema uređen način zakupa prostora za svoje institucije čiji broj i rastrošnost iz godine u godinu rastu, a pored toga nije uredila ni cijene zakupa, niti veličinu prostora po zaposlenom i time definisala standarde u ovoj oblasti. Stoga i ne čudi činjenica da nam vojska spava po luksuznim stanovima i hotelima, a djeca idu u osnovnu školu po kasarnama. Jednom riječju, ni luđe zemlje ni većeg javašluka.

Sve ovo jasno govori da će BiH još dugo nositi epitet poharane zemlje u kojoj bezakonje vlada, a pošten svijet gleda kako da preživi ili iskoristi prvu priliku da je napusti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana