Zakuhavanje cijena

Marina Čigoja
Zakuhavanje cijena

Ovogodišnja žetva pšenice uveliko se privodi kraju, i po već ustaljenom scenariju, pri kraju žetve svi su se dohvatili računica. Ovaj put to je možda i više izraženo, s obzirom na elementarne nepogode koje su smanjile rod pšenice i odmah postale opravdanje za poskupljenja koja su u najavi.

Mlinari i pekari za sada mudro ćute i eventualno poskupljenje svojih proizvoda koje pokušavaju provući na mala vrata pravdaju "vjerovatnim poskupljenjem pšenice".

Računica je jednostavna ‡ cijena pšenice još nije formirana, ali zbog nepogoda (koje su uvijek opravdanje za sva moguća poskupljenja), kada bude formirana, vjerovatno će biti viša nego sada. To će automatski uticati na cijenu brašna, a pekarima će to biti i više nego dovoljno da "preispitaju" i cijene svojih proizvoda.

Koliko su ove kalkulacije nepotrebne i neopravdane najbolje svjedoče domaći poljoprivrednici, koji su veći dio svoje pšenice prodali i izvezli u Tursku, po vjerovatno nižoj cijeni od one koju će mlinari plaćati za uvoznu pšenicu, samo zbog toga što su je upravo mlinari u RS ocijenili kao lošu. Kako su pšenična zrna koja su "nama" loša i nekvalitetna vrlo brzo našla kupca vani, poznato je samo mlinarima!

Ono što je ipak poznato svima jeste da će stanovnici ove zemlje platiti krajnju cijenu raznih lobija, koji svaku priliku koja im se ukaže nastoje da iskoriste da profitiraju.

Elementarne nepogode koje su posljednjih mjeseci uništile sve, od fabričkih postrojenja do oranica, mnogima su očigledno dobrodošle da kalkulišu cijenama u svoju korist.

Cijena hljeba u Srpskoj formirana je kada je pšenica bila 0,5 maraka po kilogramu. Poljoprivrednici iz Republike Srpske prodali su svoju pšenicu po 35 feninga, a kada bude formirana nova cijena, vidjeće se koliko je i ko u svemu ovome imao ili pokušao da ima koristi.

Hoće li u Srpskoj doći do povećanja cijene hljeba i kolika će ona biti utvrdiće se kad se okonča ovogodišnja žetva, odredi cijena pšenice, a potom i brašna i pekarskih proizvoda.

Ipak, kad se svedu svi bilansi, ne možemo a da se ne otmemo utisku da će, kao i uvijek, krajnji potrošači jedini biti na gubitku i da će morati da jedu to što im je "tamo neko" po svom slobodnom receptu skuvao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana