Zakonski penali

Vedrana Kulaga Simić

Niko nikada nije utvrdio tačan iznos novca koji se slio na adresu BiH od rata naovamo, ali sve procjene govore da je riječ o milijardama maraka koje su bile namijenjene za novi početak, bolji položaj najugroženijih, kao i za razne projekte koji bi trebalo da dovedu do toga.

Donacije preko raznih evropskih i drugih fondova stižu i danas, ali je uz njih nedavno stiglo i upozorenje da bi jedna od njih mogla biti i povučena, iako je novac već “ugrađen” u zidine najmodernijeg zatvorskog kompleksa u ovoj dijelu Evrope koji nikako da otvori svoja vrata i primi prve stanare.

Saga o izgradnji zatvora u Vojkovićima traje duže od deceniju. Malo ko se još sjeća temeljca i početaka, ali dobar dio javnosti pamti probleme koji se često izbace na površinu jer na projekat nikako da bude stavljena tačka.

Nakon što je, poslije godina politike povuci-potegni, završena gradnja situacija je ponovo zakomplikovana jer pojedine odluke nikako da dobiju zeleno svjetlo, a bez njih, kako tvrde nadležni, nema ni otvorenih vrata.

Ključni kamen spoticanja u ovoj zemlji su mahom neodgovornost i bahatost pojedinaca koji su dobili vlast u ruke i kojima je, izgleda, zabavno da svaki čas, namjerno, zabibere svima u BiH zarad nekih svojih igrarija, ciljeva i ideja. Zbog takvog njihovog ponašanja stalno smo u nekom grču. Stalno gledamo sa kakvom suludom idejom/prijedlogom/inicijativom će početi novi dan, a za to vrijeme u zapećak odlaze dobre ideje i potrebne rasprave o stvarnim problemima sa kojima kubure BiH i svi obični smrtnici koji jedna spajaju kraj sa krajem.

Gradnja državnog zatvora samo je jedna u nizu kriza koja se odugovlači, ali je situacija sada znatno drugačija jer su donatori, ljutiti zbog činjenice da taj projekat još nije zaživio na terenu, počeli da ozbiljno razmišljaju da zatraže povrat datog novca, na šta imaju pravo.

Ako bi kojim slučajem odlučili da povuku taj potez, BiH će se naći tamo gdje niko normalan ne bi htio da se nađe. Na mjestu gdje će ostati bez novca kojeg, realno, više i nema jer je utrošen. Jedan od izlaza iz te nezahvalne situacije biće novi kredit, novo zaduženje koje će, na kraju, biti plaćeno iz džepova svih poreskih obveznika u ovoj zemlji među kojima je većina u onoj grupi koja jedva spaja početak i kraj mjeseca.

BiH, odnosno njeni građani naplaćali su se dosta penala do kojih je došlo jer nadležni nisu bili, kada je trebalo, na visini zadataka zbog stalnih grešaka u koracima i propuštenih prilika.

BiH, ma kakva god da je ona, potrebne su institucije koje mogu da odgovore izazovima i problemima čiji je spisak, zbog sadašnjeg stanja, svaki dan sve duži, a treba joj, da se ne lažemo, još pokoji zatvor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana