Zakon za uhljebe

Darko Momić

Maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi ne može biti veći od tri zaposlena na 1.000 stanovnika u toj lokalnoj zajednici prema posljednjem popisu stanovništva u BiH.

Ova odredba Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske trebalo je da stupi na snagu 30. juna 2019. godine, ali su vladajući zakonodavci uz podršku opozicionara prolongirali njegovu primjenu za dvije godine, pa ova škakljiva odredba treba da stupi na snagu posljednjeg junskog dana ove godine. Kako stvari stoje, ta nepopularna odredba neće stupiti na snagu ni u novom terminu, jer i vlast i opozicija bježe od njene primjene zato što, prostim jezikom rečeno, podrazumijeva sve suprotno od onoga što političke partije obećavaju u predizbornim kampanjama - otpuštanje radnika sa državnih, odnosno opštinskih i gradskih jasala.

Niko nema jasan odgovor zašto stranke bježe od toga, jer se iz izbora u izbore potvrđuje da oko 50 odsto birača ne izlazi na izbore, a kao razlog najčešće navode upravo to što sve stranke vrše prekomjerno zapošljavanje svojih članova i simpatizera u javne ustanove i institucije i da zbog toga ne žele da glasaju za njih. Zato je potpuno logično pitanje kada će neka politička stranka ili izabrani načelnik ili gradonačelnik stisnuti petlju i probati glasove da dobije na otpuštanju umjesto na zapošljavanju. Drugim riječima, ako neko otpusti desetak stranačkih uhljeba iz lokalne administracije koji platu ne zarađuju, već samo primaju, sigurno je da će izgubiti njihove i glasove njihovih porodica, ali je realno očekivati da će to nadoknaditi glasovima iz armije od 50 odsto nezadovoljnih apstinenata koji će takav potez pozdraviti.

Nažalost, sve su prilike da ćemo se načekati dok to ne vidimo, jer se sve stranke vode logikom da je najsigurniji “sigurni glas”, odnosno glas onoga koga su zadužile uhljebljenjem na mjestu portira, vozača, ložača ili novom sistematizacijom kojom je izmišljeno mjesto stručnog saradnika za ovo ili ono. Najbolji primjer je bio onomad u opštini Bileća, gdje je izmišljeno mjesto stručnog saradnika za kancelariju narodnog poslanika kako bi stanovita gospođa ili gospođica koja je do tada bila na budžetu stranke preko noći promijenila radno mjesto, nastavljajući pri tome da (ne) radi isti posao, samo što platu više nije primala iz stranačke, već iz opštinske kase.

Zbog takvih stvari samo naivni mogu da vjeruju da će gorepomenuta sporna odredba Zakona o lokalnoj samoupravi stupiti na snagu i da za njeno ukidanje neće glasati i vlast i opozicija. Živi bili, pa vidjeli jesu li svi isti kad se o tome bude odlučivalo u parlamentu Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana