Zakon za stranke

Darko Momić

Sve parlamentarne stranke u Srpskoj, kao i one u “većem entitetu”, tokom izborne 2016. godine kršile su Izborni zakon i Zakon o finansiranju političkih partija. Revizori Centralne izborne komisije BiH ustanovili su da stranke nisu pravilno vodile evidenciju o gotovinskim novčanim tokovima, kao ni o ukupnoj količini novca kojim raspolažu. Revizori su ustanovili i nepravilnosti u troškovima reprezentacije, nedostatak fiskalnih računa, nepravilno evidentiranje uplaćenih članarina ili neevidentiranje donacija, a pojedine stranke su “malo više” potrošile na propagandu i reprezentaciju.

Povrh svega, vodeće stranke ne samo da nisu ispoštovale preporuke revizora date na ranije finansijske izvještaje, već su ponovile iste propuste i ponovo zaradile iste preporuke.

I? Sjeća li se neko da je neka od ozbiljnijih političkih partija fasovala pristojnu kaznu, da ne kažem dobila zabranu učešća na izborima zbog kršenja zakona?! Naravno da se ne sjeća, zato što Zakon o finansiranju političkih partija iz 2012. godine ide na ruku onima koji su ga izglasali, pa umjesto da predviđa stroge kazne, on strankama ostavlja rokove da isprave uočene i počinjene nepravilnosti.

Pomenuti zakon pretrpio je određene izmjene, ali na način da se dodatno pogodovalo političkim partijama, jer im je omogućeno da bez naknade mogu da koriste prostorije lokalnih zajednica, što prije izmjena nije bilo moguće. Ova pogodnost je u nekoliko opština dovela do situacija da stranke iznajmljuju svoje poslovne prostore i ubiru kiriju, dok u isto vrijeme bez naknade koriste prostorije koje pripadaju lokalnim zajednicama. Stranke skrojile zakon za sebe, pa to ti je?!

Koliko su licemjerni svi koji ovih dana traže glasove najbolje je pokazalo to što je odbijen prijedlog da se usvoje zakonske izmjene kojima se strankama potpuno brani poslovanje gotovinom.

A zašto je odbijeno, pokazali su predstavnici svih partija kada su otvoreno priznali da posmatrače plaćaju gotovinom i izbjegavaju zakonske dažbine. Na pitanje zašto posmatrače plaćaju u kešu, jedinstven i lakonski odgovor je “zato što to rade i sve ostale partije”.

I onda se neko pita zašto narod, umjesto na izbore, izlazi iz zemlje?!+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana