Zakon o Ustavnom sudu

Željka Domazet

Početak naredne godine sasvim sigurno obilježiće odmjeravanje političkih snaga na prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH koji su najavili čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH.

Cilj zakona je da konačno, nakon više od dvije decenije, strane sudije budu izbačeni iz ove najviše institucije i zemlja konačno počne da o najvažnijim ustavnim pitanjima odlučuje na osnovu domaće pameti.

Najavljeno je da se ovaj prijedlog zakonskog rješenja neće mnogo razlikovati od onog koji su svojevremeno uputile u parlamentarnu proceduru stranke iz RS pa bi bilo logično da se oko ovog zakonskog prijedloga okupe sve srpske stranke.

Svakako, to bi bio jak bedem za očuvanje interesa Srpske koja je do sada u mnogo navrata imala veliku štetu od odluka Ustavnog suda.

Rješenje ovog velikog problema žele i Hrvati, pa stoga čudi da samo oni koji se najgrlatije zalažu za opstanak BiH ne žele da Ustavni sud vodi domaća pamet i da se konačno u ovoj zemlji odlučuje na principu ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Ako svi relevantni faktori u ovoj zemlji shvate da je dogovor o najvažnijim stvarima u BiH jedini put za njen napredak, onda će svakako i zemlja i narodi koji u njoj žive imati šansu.

Međutim, ako se i dalje bude tjerao inat i išlo linijom manjeg otpora i nastavilo tavorenje u kome će Ustavni sud i dalje ostati faktor nestabilnosti i donositi odluke kako to zatreba Bošnjacima, onda sasvim sigurno napretka i prosperiteta neće biti zadugo.

Sve u svemu zakon o Ustavnom sudu koji će uskoro biti predočen svima, biće prilika da se okupe sve srpske stranke i pokaže jedinstvo u vezi sa najbitnijim pitanjima u Srpskoj i BiH, ali i ispit za sve relevantne faktore u BiH da pokažu i dokažu da od ove zemlje žele napraviti normalnu državu.

Ako dogovora ne bude, BiH će dugo biti sinonim za nesuglasice i sporenja. Godine će prolaziti, nervoza i razdori rasti sve više, a mladost nastaviti da odlazi iz BiH koja ovakva kakva je neće trebati nikome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana