Zakon o imovini

Željka Domazet

Koliko je BiH ozbiljna država najbolje govori činjenica da još uvijek nije donijela zakon o državnoj imovini, koji je jedan od preduslova za zatvaranje OHR-a.

Silni dogovori, razgovori, pregovori i pokušaji donošenja ovog zakona ostali su samo puko slovo na papiru, koje niko i ne čita, niti, po svemu sudeći, ima namjeru da sprovede.

Kada se u ovoj čudnoj državi taman pomislilo da je konačno postignut dogovor između trojice ministara koji su radili na zakonskom rješenju ovog problema, uslijedilo je miniranje.

Prvo su ministri pravde, civilnih poslova, te transporta i komunikacija, Bariša Čolak, Sredoje Nović i Damir Hadžić došli do dogovora i svoje rješenje još krajem 2013. poslali Savjetu ministara.

Uoči same sjednice Savjeta ministara na kojoj je trebalo da se odlučuje o ovom prijedlogu, iz rukava je Damir Hadžić povukao papir zbog kojeg je kompletan dogovor pao. Najavljivano je da će se ovaj trojac sastati nanovo i razmotriti Hadžićevu verziju sa već usaglašenim tekstom, ali da se tu više ništa nije moglo učiniti, potvrđuje činjenica da se ni ministri već nekoliko mjeseci nisu mogli sastati i razgovarati o tome.

Budući da Hadžićev prijedlog odudara od onoga što je dogovoreno, ministru pravde poslije svega nije ostala druga opcija nego da obavijesti Savjet ministara da dogovora i saglasnosti nema i kao jedinu varijantu ostavi da se zakon povuče iz procedure u Savjetu ministara i konstatuje da dogovora nema. Hadžić je tako cijelu priču vratio na početak.

Da li je "miner" Damir Hadžić cijelu ovu igru sa zakonom smislio iz svoje ili nečije tuđe glave, sada više nije ni bitno. Činjenica je da ovaj izuzetno važan zakon u dogledno vrijeme neće biti donesen.

Zbog te činjenice OHR i visoki predstavnik će po ko zna koji put na zasjedanju Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira konstatovati da BiH još nije ispunila uslove za zatvaranje ove međunarodne organizacije sa kojom je ova zemlja još uvijek u statusu protektorata i sve će biti po starom.

+++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana