Zakon jednak za sve

Anita Janković-Rečević

Zakon se nakon Ustava smatra najvažnijim pravnim aktom, a njegovo poštovanje glavni je preduslov za postojanje pravne države.

 

Zadatak zakona je da uredi društvene odnose u svim sferama života i da društvena pravila pretvori u norme koje moraju poštovati svi građani.

S druge strane, tim istim građanima država garantuje da je zakon jednak za sve i da niko ne može i ne smije biti izuzet od “kazne” ako se ponaša suprotno normama koje propisuje. 

Međutim, mnogi građani smatraju da je rečenica “zakon je jednak za sve” samo floskula i da u praksi često ne doživi primjenu. Široko je rasprostranjeno vjerovanje da su od zakonskih propisa pošteđeni lokalni funkcioneri, ljudi iz vrha vlasti, advokati, sudije, pa čak i kriminalci koji su u sprezi sa svim tim moćnicima. A ono najgore jeste činjenica što u Srpskoj i BiH to nije samo vjerovanje, već stvarno stanje.

Gotovo svakodnevno smo svjedoci raznih situacija u kojima se oni koji se oglušuju o zakon izvlače bez ikakvih posljedica. Direktore propalih preduzeća ne pozivaju na odgovornost, a slično je i sa korupcijom u pravosuđu i zdravstvu. Tu su i političari koji ilegalno sprovode razne tendere i učestvuju u pranju novca, kao i brojni tatini sinovi koji su pošteđeni svih kazni ma šta da urade. Pravda nikada nije stigla ni brojne zločince koji su tokom rata činili gnusne zločine. 

U moru takvih situacija gdje se zakoni krše i ne poštuju Ministarstvo unutrašnjih poslova RS se pokazuje kao svijetao primjer. Samo u prošloj godini pokrenuto je 112 disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika koji su prekršili dužnost, zbog čega su četvorica dobila rješenja o otkazu, a većina ostalih novčane kazne.

Ne mislim da su ovi postupci MUP-a za aplauz niti bilo kakvu hvalu jer se od njih i očekuju da budu u prvom redu kada je u pitanju poštovanje zakona s obzirom na to da je jedan od osnovnih zadataka policije da sprovodi poštovanje zakonskih normi. Policija je ta koja mora da uvjeri građane da je zakon jednak za sve, a najbolji način za dokazivanje te tvrdnje je češljanje sopstvenih redova. Međutim, s obzirom na brojne afere koje isplivavaju u javnost, potezi policije i kažnjavanje sopstvenih radnika jesu za pozdraviti.  

Primjer MUP-a trebalo bi da podstakne i druge javne institucije i ustanove da ispitaju rad svojih službenika i kazne one koji ne mare za propisana pravila. U tim postupcima moralo bi prednjačiti pravosuđe u koje građani, zbog selektivnog rada, sve više gube povjerenje.

Ako žito na vrijeme ne istrijebimo od kukulja, nestaće i ovo malo pravne države što imamo, ako se uopšte i može smatrati da je imamo s obzirom na nelogičnosti koje nas okružuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana