Zakočena zemlja

Željka Domazet

Od izbora do izbora formiranje vlasti na nivou BiH se uvijek otegne kao bezrazložna trakavica. Mada je zakon jasno propisao rokove do kada treba da se konstituiše Predsjedništvo i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara, do kada treba da budu konstituisani Predstavnički i Dom naroda i na kraju kompletan Savjet ministara, u ovoj zemlji, po svemu sudeći kao ni u jednoj drugoj, zakonske obaveze bez ikakvih konsekvenci se ne poštuju.

Zbog različitih opstrukcija i kojekakvih neutemeljenih uslovljavanja Savjet ministara nije formiran na vrijeme ni nakon ovih izbora. Parlamentarni domovi su konstituisani načelno, bez komisija, čime je onemogućeno donošenje bilo kakvih odluka i zakona. Riječju, poslanici i delegati su preuzeli mandate, izgleda, da bi samo primali enormne plate za debelo izležavanje i hladovinu.

Ako imamo u vidu činjenicu da je Republika Srpska sve svoje zakonske obaveze već odavno tokom prošle godine ispunila i da izvršna i zakonodavna vlast funkcionišu bez ikakvog zastoja i problema, onda je sasvim sigurno da su, barem što se Srpske tiče, zajedničke institucije balast koji joj predstavlja prepreku da bi se brže kretala naprijed i razvijala. Svi oni koji forsiraju izgovore kako se sa formiranjem vlasti na nivou BiH kasni zbog sporosti rješavanja konstituisanja vlasti u FBiH, ovog izbornog ciklusa suočili su se sa činjenicom da im taj izgovor ne pije vodu, jer u FBiH su otklonjene sve prepreke da se vlast konačno formira, ali za nivo BiH još nema ni nagovještaja.

Svi zagovornici očuvanja stabilnosti ove zemlje i prilikom konstituisanja vlasti izgubili su adut, jer upravo oni kojima su puna usta Bosne i Hercegovine drže je u nekom zaleđenom i zakočenom stanju u kome se troše enormna sredstva za neefikasnu administraciju, a odluke o velikim infrastrukturnim i drugim projektima čekaju mjesecima i godinama.

U svakoj normalnoj zemlji zakoni postoje da bi se poštovali, a kažnjavali oni koji ih krše. U BiH to nije slučaj, niti iko vidi izlaz iz ćorsokaka.

Sve sluti da će institucije na nivou BiH i dalje ostati ala koja guta novac i ne donosi nikakvog dobra ni zemlji ni narodu.

Nastavi li se ovakva praksa, onda je sasvim sigurno da će BiH, za koju njeni navodni zaštitnici kažu da je suverena, skliznuti u ponor iz koga neće moći da je izvade ni oni koji se najviše u nju zaklinju. A takvih je sve manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana