Zaključci za poniženje

Darko Momić

“Partizanska spomenica 1941” je znak državnog priznanja organizatorima narodnog ustanka i prvoborcima NOB-a za velike zasluge u oslobođenju naših naroda.

Nosioci tog priznanja u bivšoj državi imali su pravo na liječenje o državnom trošku u svim zdravstvenim i higijenskim ustanovama, godišnji odmor od mjesec dana o državnom trošku u svim državnim sanatorijumima, banjama, ljetovalištima, zimskim domovima i sličnim ustanovama, prvenstvo u dobijanju stipendije i drugih povlastica za školovanje, popust od 50 odsto za putovanje i pogreb o državnom trošku.

Sve ove privilegije nosiocima “Partizanske spomenice 1941” date su zakonom koji je usvojen, pazite dobro, 5. maja 1946. godine. Dakle, nepunih godinu dana nakon okončanja Narodno-oslobodilačke borbe. Zato je, što bi naš narod rekao, “bogu plakati” kada se vidi kakve zaključke je prije sedam dana usvojila Radna grupa za poboljšanje statusa boračkih kategorija u kojoj su, da zlo bude veće, pored predstavnika vlasti sjedili i predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

A usvojila je, između ostalog, zaključke da se izradi socijalna karta svih boračkih kategorija i obezbijedi novčana pomoć ugroženim nezaposlenim borcima, da se u 2021. godini da prioritet zapošljavanju boraca i djece poginulih boraca, da se kreiraju i realizuju održivi programi zapošljavanja i samozapošljavanja, da se izrade posebni programi ekonomske podrške nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava nezaposlenih boraca na selu, da se na osnovu “registra boraca” preispita status i kategorija boraca, te izvrši revizija sumnjivih uvjerenja o okolnostima stradanja, kao i da se ubrza stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Vjerovatno se pitate zašto “bogu plakati” kada su svi zaključci smisleni i usmjereni ka poboljšanju statusa boračkih kategorija. Pa zato što nije 1996. ili eventualno koja godina kasnije, već 2021. i zato što je od završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo više od dvije i po decenije. O kakvoj izradi socijalne karte, prioritetima pri zapošljavanju, posebnim programima ekonomske podrške, a pogotovo reviziji statusa se govori 25 godina poslije rata?!

Većina boraca koji su predstavljali udarnu pesnicu borbe za stvaranje i očuvanje Republike Srpske imala je manje od 25 godina života kada je s puškom u ruci krenula u tu borbu i u odbranu svojih ognjišta. To su sada sredovječni ljudi koji zaslužuju duboko poštovanje, a ne poniženje. Dovoljno su poniženi i bez pomenutih zaključaka, pogotovo kada vide partizanske spomenike na Kozari, Sutjesci i brojnim drugim mjestima i uporede ih sa centralnim spomenikom u Banjaluci podignutom njihovim poginulim saborcima. Khm!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana