Zakazali smo

Dragana Orlović

Pojedine zdravstvene ustanove u BiH ne rade kako treba. Zakazale su. I to odavno. Ne valja ni sistem koji im toleriše što loše rade. Ni zakoni koji su nerijetko samo mrtvo slovo na papiru, a koji za posljedicu sada imaju dvoje mrtve djece. Zvuči strašno. Jeste. Strašnije ne može biti, jer da su te iste ustanove dobro radile svoj posao, a napisani zakoni primjenjivani, danas bi vjerovatno sve bilo drugačije.

Ovako, za samo nekoliko dana stradalo je dvoje nedužnih mališana - devetogodišnji dječak iz Foče i dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja.

Dječaka iz Foče upucao je čovjek koji je imao psihičkih problema. Umjesto da je adekvatno liječen i hospitalizovan, on je u kući imao čitav arsenal oružja, presretao i plašio mještane i na kraju ispunio višemjesečne prijetnje. Ubio je. Niko ga prije toga nije ozbiljno shvatao dok je šetao gradom i tvrdio da će nekoga ubiti, a o nadzoru nadležnih zdravstvenih ustanova, čiji je pacijent bio, suvišno je i govoriti. 

Sa druge strane, malena Džena Gadžun preminula je zbog teških komplikacije koje su nastale nakon rutinske operacije u jednoj privatnoj klinici. Operaciju je izvela doktorica koja nema licencu ljekarske komore. Kontrolom je utvrđeno i da aparati ordinacije u kojoj je djevojčica operisana nisu verifikovani. Roditelji su angažovali advokata koji će utvrditi da li je bilo propusta i ko je kriv za to što se dogodilo. Oglasilo se i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, saopštivši da će nakon analize prikupljene medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, potrebnih vještačenja, analize izjava više lica, te drugih radnji dokazivanja koje se preduzimaju, utvrditi da li ima elemenata krivične odgovornosti u vezi sa liječenjem i smrću djevojčice.

Međutim, sve je to sada prekasno, ili bolje reći, nije dovoljno. Sve dok neko ne objasni kako smo uopšte dospjeli u ovakvu situaciju. Kako je moguće da pojedine naše klinike i ordinacije rade, a nemaju potrebnu dokumentaciju za poslovanje? Zašto je ljekarima u javnim zdravstvenim ustanovama dozvoljeno da šalju pacijente u privatne klinike u kojima su takođe zaposleni i kada ima i kada nema potrebe za to? Da hirurzi bez licenci mogu operisati djecu, kao i da je pojedincima sa psihičkim poremećajima omogućeno mjesecima da nesmetano šetaju i prijete, dok kod kuće imaju čitav arsenal oružja... Zakazali smo izgleda, i to na raznim poljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana