Zajedničke institucije

Igor Bunić
Zajedničke institucije

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanici iz FBiH nekoliko puta su ponovili da se termin "zajedničke institucije BiH" ne koristi, da je neustavan i da takve institucije ne postoje.

Tvrditi da se izraz "zajedničke institucije" ne koristi i da ne postoji je, blago rečeno, smiješno. I laiku je dovoljno da ga ukuca na najpoznatijem internet pretraživaču "Guglu" i dobiće rezultat od približno 919.000 stranica ili mjesta gdje se taj termin spominje. Toliko o nepostojanju i neupotrebi pojma.

Indikativno je da do sada taj termin nije nikome smetao, već se, naprotiv, koristio u širokoj medijskoj, političkoj i drugoj komunikaciji. O tome se nije vodila rasprava sve do ove sjednice kada je, ni manje ni više, proglašen neustavnim, što je, opet, otvorilo raspravu o karakteru državnog uređenja BiH.

Ispalo je da su neustavne "zajedničke institucije BiH", jer se taj izraz nigdje eksplicitno ne pominje u Aneksu IV Dejtonskog sporazuma, kako rekoše poslanici iz FBiH, a to što se u Ustavu BiH nigdje ne spominju ni Sud ni Tužilaštvo BiH je izgleda njima manji ili nikakav problem.

Ti isti poslanici iz FBiH često pominju da je visoki predstavnik konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma. Dakle, pretpostavka je da, prema njihovom mišljenju, on kao takav ne bi smio praviti greške. Kako onda komentarisati da je on u svojim odlukama kojima je proglašavao zakone i njihove izmjene i dopune koristio termin "zajedničke institucije".

Ako sam visoki predstavnik i njegova akta nisu dovoljni, možemo pogledati, recimo, Zaključke Savjeta za implementaciju mira koji političkim faktorima u FBiH nije nimalo mrzak. Naprotiv. Poznati su svima i tzv. bonski zaključci iz kojih proizlaze i tzv. bonska ovlašćenja visokog predstavnika. Na Bonskoj konferenciji i tim istim ovlašćenjima postoji cijeli podnaslov koji se zove "Zajedničke institucije".

U članu 3 Zakona o zastavi BiH se govori o tome gdje se ističe zastava BiH, pa se poslije nabrajanja institucija koje su, očigledno, zajedničke, eksplicitno kaže: "Kao i na bilo kojoj drugoj zgradi zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama". Dobar primjer koliko se samo puta u jednoj rečenici koristio termin zajedničke institucije. Šta je, na kraju, onda problem u "zajedničkim institucijama" i kome smeta "zajedništvo"? Smeta političkim elitama sa nezajažljivim unitarističkim i centralističkim aspiracijama koji ne uvažavaju realnost da je BiH zajednica dva entiteta, koji su osnovali zajedničke institucije da im koriste i budu funkcionalne, a ne da služe same sebi i stavljaju se iznad onih koji su ih i stvorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana