Zajednička izjava

Željka Domazet

Zajedničku izjavu o evropskoj opredijeljenosti BiH za reforme na svom putu prema Evropskoj uniji, koju je usaglasilo tročlano Predsjedništvo BiH, konačno su poslije mnogo peripetija prihvatili lideri svih stranaka u BiH.

Nakon intervencija iz Republike Srpske koje su uvažene i koje predviđaju da će se reforme realizovati u skladu sa nadležnostima svih nivoa vlasti uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, te bi reforme mogle  (ako ne bude nekih unutrašnjih trvenja) konačno ovu zemlju nakon višegodišnjih nadmudrivanja vratiti na kolosijek sa koga su je godinama mnogi skretali uz želju da BiH centralizuju i dovedu u situaciju da se o njoj pita samo elita koja odlučuje u Sarajevu.

Oni koji su smatrali da prvobitna izjava ne treba da se poziva na Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH i da ne treba da uvaži ustavnu strukturu i ustavne nadležnosti ove zemlje, zaboravili su da mnoge sfere života na koje će se reforme odnositi treba da dobiju pozitivnu ocjenu tih nivoa vlasti jer se upravo njih i najviše tiču. Oni  koji su prvobitnim prijedlogom i napravili cijelu smutnju i negodovanja u prvi mah su zaboravili da u ovoj zemlji postoje i entiteti i Brčko distrikt pa i deset kantona i da se upravo na tim nivoima rješavaju i dešavaju stvari koje su od ključne važnosti za život naroda na koji će se te reforme najdirektnije i odnositi.

Intervencije iz Srpske, u prvom redu koalicionih partnera koje čine vlast, moralo je prihvatiti i Predsjedništvo BiH jer su i zvaničnici Evropske unije kazali da u primjedbama ne samo da nema ništa sporno, već su one apsolutno opravdane. I evropski zvaničnici su konstatovali da je zajednička izjava sada nakon intervencija jasnija i preciznija i da očekuju da će se nakon opšteg konsenzusa prići poslu i ispuniti obaveze po nadležnostima kako bi otvorena vrata velike evropske porodice konačno bila iskorišćena. A da se na vrijeme mislilo o tome na šta se ukazivalo iz Srpske, do cijele zbrke ne bi ni došlo.

Da li će ova zajednička izjava koja je prihvaćena i koja bi trebalo da bude usvojena i u Parlamentu BiH biti samo jedna u nizu izjava koje će ostati mrtvo slovo na papiru i da li će se tokom dalje realizacije konkretnih mjera i zadataka javljati nove zamke od onih koji su ih i u startu pokušali proturiti, ostaje da se vidi. Za sada je sasvim sigurno to da svako onaj ko to u narednom periodu pokuša učiniti moraće snositi odgovornost za novi neuspjeh ove zemlje.

Nadamo se ipak da će konačno ova zemlja nakon toliko godina posrtanja krenuti pravim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana