Zajednička izjava

Željka Domazet

Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, koji je Predsjedništvo BiH utvrdilo zadnjeg dana prošle godine, po svemu sudeći, sačekaće još neko vrijeme, odnosno da se u vezi sa izjavom slože lideri političkih stranaka, koji bi trebalo da je potpišu.

Naime, odmah na startu postavlja se pitanje da li je Predsjedništvo BiH nadležno da sačinjava jedan takav dokument, s obzirom na ustavne nadležnosti ove institucije, koja ni u kom slučaju po svojim ovlašćenjima ne može naređivati entitetima i kantonima. Tim prije ovo je problematično, s obzirom na činjenicu da Predsjedništvo nije dobilo ovlašćenja od drugih nivoa vlasti da to u ime njih učini. U redoslijedu svih neutemeljenih zamisli u ovoj igri tu je još jedan naum - ovu izjavu, ako bi je i potpisali svi lideri, treba da usvoji Parlament BiH. Problem je to što Parlament BiH takođe nije nadležan da to čini, jer mu ovlašćenja za takve poteze nisu dali entitetski i kantonalni parlamenti, koji u nekim evropskim zadaćama i reformama takođe imaju svoje obaveze, kao što to imaju i vlade, kako Republike Srpske, tako i FBiH i kantona.

U prošlom četvorogodišnjem mandatu, kada je Srpska imala rješenja i za realizaciju odluke "Sejdić i Finci" i za mehanizam koordinacije, BiH za dalji napredak ka EU nije dobila zeleno svjetlo zbog činjenice da u Federaciji nisu mogli da se usaglase o ovim pitanjima. Saglasnosti nije bilo ni zbog toga što je jedna parlamentarna većina u FBiH tada djelovala na nivou BiH a druga na entitetskom nivou. Ovog puta ukoliko se realizuje naum nove parlamentarne većine, taj slučaj ćemo imati u Srpskoj. Sasvim je sigurno da odluke i zadatke koje donese i "naredi" većina sa nivoa BiH neće glatko proći ni u Narodnoj skupštini ni u Vladi Srpske.

Evropski put BiH, već je više puta jasno rečeno, niko ne spori, ali je jasno da moraju dobro da se utanače i otklone sve smetnje, da ova zemlja, umjesto evropskim putem, ne bi krenula stranputicom. A stranputica se jedino može izbjeći ako se jasno i precizno zna ko šta radi, šta su čije nadležnosti i da se prije usvajanja bilo kakve izjave zna da se Dejtonski ustav BiH ne može i ne smije pogaziti.

Jer zemlja koja je u stanju da pogazi svoj ustav ni u kom slučaju ne može računati na dobrodošlicu Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana