Zaglavljeni u popisu

Željka Domazet

Da je BiH još debelo zarobljena u devedesetim godinama potvrđuje i silna galama koja se u ovoj zemlji digla oko realizacije rezultata izbora u FBiH.

Dok jedni smatraju da prilikom formiranja Doma naroda FBiH treba da se primijeni popis iz 2013. godine, drugi tvrde da bi se u tome trebalo držati popisa iz 1991. Ako se u svemu tome ima u vidu činjenica da je od popisa koji je u ovoj zemlji bio sproveden neposredno prije rata, prošlo gotovo tri decenije i da su u međuvremenu nestali oni koji su se tada izjašnjavali kao Jugosloveni, razorena Jugoslavija, pomjereno i raseljeno mnogobrojno stanovništvo koje se raselilo iz jednog u drugi entitet, kantone, gradove, opštine širom BiH ili svuda po bijelom svijetu, zaista pomalo zvuči smiješno da se iz područja gdje više skoro da i nema ili Srba, Hrvata ili Bošnjaka delegiraju njihovi predstavnici koji će ih navodno zastupati.

Stoga i ne čudi da se u BiH  u svakom izbornom ciklusu po potrebi pojedinci izjašnjavaju kao pripadnici jednog konstitutivnog naroda iako su u prethodnom bili pripadnici drugog ili trećeg.

Oni koji su zagovornici priče kako se u BiH mora primjenjivati prijeratni popis stanovništva sve dok se svi ne vrate u svoja stara mjesta življenja, zaboravljaju činjenicu da bi se na taj način desila nova raslojavanja porodica, pa bi recimo sin oca koji je rođen u Banjaluci i u međuvremenu postao punoljetan, morao da otjera u Sarajevo jer je tamo rođen, iako više nema gdje da se vrati niti hoće da se vrati. Pored neviđenih napada na Centralnu izbornu komisiju, dilema da li će se u izboru delegata za federalni Dom naroda primjenjivati predratni ili posljednji popis podijelila je i sam CIK. Da je riječ o pokušaju prevare ili kolokvijalnim rječnikom rečeno “navlakuše” govori i pokušaj jednog od članova CIK-a da za prošlu sjednicu ove institucije pripremi recept i rješenje, predlažući da se o njemu glasa iako ga drugi članovi do te sjednice nisu ni vidjeli. Ne slučajno taj prijedlog držao se prijeratnog popisa stanovništva.  

Ako u Izbornom zakonu ove zemlje jasno stoji da se rezultati realizuju po zadnjem popisu, onda bi u svakom slučaju popis iz 2013. godine morao biti primijenjen, jer se u suprotnom postavlja pitanje da li je taj popis uopšte bio potreban, ako se ne može primijeniti čak ni za realizaciju izbornih rezultata. Ne bude li se u ovoj zemlji poštovao zakon i izborna pravila, a popisi radili tek reda radi, onda je sasvim sigurno da još zadugo u njoj niko neće biti adekvatno popisan, nego će cijela zemlja biti - otpisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana