Zaduživanje

Ma­ri­na Čigoja

BiH je u prošloj godini vratila 340 miliona maraka spoljnog duga, od čega se više od 104 miliona maraka odnosi na kamate, bankarske provizije i druge troškove.

Naravno, i druge zemlje uzimaju kredite da bi podstakle svoj razvoj i ekonomski položaj i tu nema ništa sporno. Ali, kada je BiH u pitanju tu su stvari dosta drugačije od normalnih i uređenih zemalja. Kod nas se krediti uglavnom uzimaju da bi se krpile rupe u budžetu i riješilo pitanje finansiranja ogromne administracije, koja godinama ugrožava funkcionisanje zemlje i vuče je u sve veću dubiozu.

Ako neki projekat i bude kandidovan i dobije sredstva međunarodnih finansijskih institucija, nerijetko se dešava da se on zbog raznih, više neopravdanih, nego opravdanih razloga, ne povuče. I u takvim slučajevima, kamate se naravno moraju plaćati, jer strane finansijere ne interesuju naši unutrašnji problemi zbog kojih se mnogo toga stopira prije nego što i krene u realizaciju.

S obzirom na to da smo ogroman novac stranih kreditora proteklih godina uludo potrošili i da se skoro nikakvi konkretni rezultati tih kredita ne vide, nije ni čudno što smo sada primorani da ponovo tražimo pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, koja je, da se razumijemo, daleko od povoljne.

Iako BiH svaki čas traži pomoć stranih kreditora i povećava udio svog duga u BDP-u, te sada nema novca da te iste kredite vrati, to domaće vlasti nimalo ne sprečava da nemilice troše na nova zapošljavanja, isključivo u javnoj upravi, putovanja, obnovu voznog parka...

S druge strane, isti ti predstavnici vlasti, vođeni isključivo ličnim i stranačkim interesima često dovode zemlju u situaciju da ne može da izvršava svoje obaveze, zbog čega se takođe plaćaju kamate, odnosno penali.

Najbolji primjer za to su dešavanja početkom ove godine, kada zbog nemogućnosti dogovora oko budžeta, BiH skoro mjesec nije mogla da vraća dug.

Zbog toga bi domaći političari ozbiljno trebalo da razmisle o ovim pitanjima i da umjesto u potrošnju, novac iz kredita, ako se već zadužujemo, usmjere u privredu i otvaranje novih radnih mjesta. Zaduživanje za potrošnju i povećanje administracije sigurno neće donijeti nikakav pozitivan pomak. Naprotiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana