Zaduženost

Tanja Šikanjić
Zaduženost

Svaki stanovnik Republike Srpske u prosjeku je kreditno zadužen 1.656 maraka, što je za 32 marke više u odnosu na kraj prošle godine.

Iako ovaj rast, kako kažu ekonomisti, nije značajan, usljed sve težeg stanja u privredi koje je rezultiralo sve učestalijim otpuštanjima radnika i neredovnim platama, svako povećanje zaduženosti je nepoželjno.

Da rast zaduženosti po glavi stanovnika nije zanemarljiv pokazuje i činjenica da je svaki stanovnik u prosjeku dužan više od dvije prosječne plate, a prema preporukama mnogih ekonomskih stručnjaka, ne bi smjeli da budu zaduženi više od trećine plate.

Ukoliko se stanovnici zadužuju preko tog iznosa, kako govore svjetski ekonomisti, polako ulaze u zonu u kojoj postoji opasnost da budu previše zaduženi, odnosno da neće moći da servisiraju sve obaveze.

I upravo je tu problem. Jer, svaka marka preko ovoga trebalo bi da upali crvenu lampicu u kućnom budžetu.

Iako se pomenuti podaci uglavnom odnose na period kada su banke još uvijek lako odobravale kredite, nesumnjivo je da se sada oni mnogo teže vraćaju nego kada su uzeti.

Troškovi života u vrijeme uzimanja kredita bili su drastično niži nego sada, a likvidnost privrede i samih stanovnika zasigurno veća.

Bez obzira na to što se ekonomisti kunu da 1.656 maraka, koje svaki mjesec "vise" nad glavom gotovo svakog stanovnika RS, nije mnogo i da je to još uvijek prihvatljivo, oni koji te kredite vraćaju zasigurno se ne bi složili s tim.

Sada kada je zbog previranja na svjetskoj ekonomskoj sceni koja se brzinom munje sele i na naše tržište, mogućnost otkaza ili ličnog bankrota veća nego ikada, svaka marka je dragocjena, a kamoli 32 više, namijenjene banci.

Da stanovnici, a ni banke, nisu marili za upozorenja sa svjetskih berzi da kriza dolazi pokazuje i to da je zaduženost znatno rasla u posljednjih nekoliko godina.

Zaduženost u poslovnim bankama po stanovniku od 2007. do 2010. godine povećana je za 40 odsto, dok je u zemljama regiona taj procenat znatno niži.

Prema tome, mnogi stanovnici u Srpskoj bi trebalo da budu oprezniji prilikom zaduživanja, jer tokom otplate kredita mnogi od njih dođu u situaciju da ne mogu platom da pokriju tekuće troškove i vraćaju ratu.

S obzirom na to da prosječna plata nije dovoljna ni za pokrivanje kućnog budžeta, stanovnici bi trebalo da izbjegavaju svako zaduživanje koje nije nužno, pa da se samim tim i zaštite od loših vijesti koje gotovo svakodnevno stižu iz svjetskih ekonomskih metropola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana