Zaduženost

Marijana Miljić Bjelovuk
Zaduženost

Kreditna zaduženost stanovnika Republike raste.

Stručnjaci za bankarstvo došli su do podatka da svaki građanin u Srpskoj bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing kućama duguje tačno 3.486,3 marke. Ta brojka po stanovniku povećana je za 35 maraka za tri mjeseca. 

Mnogi kucaju na vrata banaka i mikrokreditnih organizacija kako bi preživjeli, platili račune, dok naravno imamo i onih koji su u boljem položaju pa na tim adresama traže pomoć u rješavanju stambenih pitanja, kupovinu automobila...

Ovih drugih danas je mnogo manje, jer je zbog skoka cijena nekretnina nemoguće doći do kredita uz pomoć kojeg bi kupili stan, kuću, zemlju... Naravno, nema sumnje da ima i takvih. Naravno, imamo mi onih koji su i te kako bogati pa ne prestaju da kupuju šesti, sedmi stan, neku vilu na primorju, plac na periferiji... Ali ne traže oni pomoć od naših banaka, imaju oni druge njima poznate izvore finansiranja.

Nego, stav ekonomista je da je rast plata u Srpskoj uticao i na samo povećanje zaduženosti stanovnika, jer banke neće dati kredit ako neće biti sigurne da neće uzeti mnogo više novca nazad. Zato i postoje. Likvidne su da ne mogu biti bolje, kažu pune para, pa nastavljaju da dižu kamatu i tako dodatno udaraju po leđima stanovnika.

Kamate rastu. Oni navode da je to mali procenat. Naravno, da je to za njih nizak postotak jer ne udara po njihovom džepu, odnosno kasi. Ona je dobro kod njih potkovana. Dok sa druge strane u sve veću dubiozu guraju stanovnike. Papreno im naplaćuju reklo bi se i kucanje na vrata, ali i pozdrave: “Dobar dan” i “Doviđenja”.

Uzmimo samo u obzir da je od početka ove katastrofe sa rastom euribora promjenjiva kamatna stopa kod stanovnika Srpske, koji su bili primorani da dižu kredite sa promjenjivom kamatnom stopom, povećana za godinu dana dva puta. I tu se neće zaustaviti. Slijedi novi udar na građane. Veće rate.

Nema manjih rata i po svemu sudeći neće ih nikada više biti.

Banke kao i svi ostali udaraju po građanima i na njihovoj muci zgrću ekstra profite. Na kraju kada se podvuče crta one su naravno u milionskim dobicima, koji raste iz godine u godinu, dok građani nastavljaju da tonu ispod nule, iako smo mislili da više ne mogu da idu u minus.

Da nam se crno piše i više nego je izvjesno. Samo pitanje je koliko ćemo mi imati i prostora za nova zaduženja jer plate rastu manjim procentom nego što skaču kamate u bankama. Odnosno onaj rast plata koji smo imali do sada banke su već uveliko progutale, kao i svi ostali u ovom nakaradnom sistemu koji samo nastoje da prigrabe za svoju kasu što više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana