Začarani krug

Dragana Orlović

Više od dvije godine je prošlo otkako je BiH dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije o ranije podnesenom zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji i kada joj je isporučen spisak sa 14 prioriteta, tačnije reformi u raznim oblastima koje je trebalo da sprovede u djelo da bi dobila status kandidata.

Na tom evropskom putu do sada su stavljene tačke na određene stvari, kao što su sprovedene ili započete reforme u mnogim oblastima. Međutim, pred BiH je ostalo još dosta domaćih zadataka koje je potrebno uraditi, a za koje mnogi upozoravaju da će biti teško, pa čak i nemoguće u ovim okolnostima dobiti pozitivnu ocjenu.

Status kandidata još nije došao, iako su ga razni domaći lideri najavili nebrojeno puta. Ni mnogi dogovori nisu okončani, a nebrojeno puta “samo što nisu okončani”.

To, u neku ruku, treba razumjeti, jer je BiH specifična zemlja, a po tom statusu je daleko ispred ostalih zemalja zapadnog Balkana koje su, takođe, na putu ka Evropskoj uniji, dok možda najviše zaostaje po uređenju, demokratiji i pravima.

Ipak, posljednje poruke zvaničnika iz Brisela o evropskom putu BiH, odnosno napretku ka prvoj stepenici, poznatijoj kao kandidatski status, ne ulijevaju nadu da će se obistiniti ranije najave da bismo mogli do tog cilja stići do kraja ove godine.

Naprotiv, jačaju samo sumnje da generalno cijeli zapadni Balkan još nije ni stasao za evropsku porodicu.

Ruže ne cvjetaju ni u samoj Evropi, odnosno unutar evropske kuće. Toga su svjesni mnogi, ali očekuju da to podrhtavanje prestane i da će na kraju snage biti usmjerene ka tome da i zapadni Balkan zvanično pripadne tamo gdje je geografski odavno.

Ipak, ma ko predsjedavao EU, to neće doći preko noći i u ispruženoj ruci kao poklon, samo zato jer to želimo i mi i oni.

Ozbiljan i odgovoran posao treba realizovati, a ne kao što pojedini zvaničnici određene male stvari pokušavaju poturiti kao veliki uspjeh. EU diktira pravila i moguće je da je ova ljestvica uslova previše postavljena za BiH i njen prvi korak u odnosu na ostale zemlje koje su išle njenim putem, ali sa ili bez kandidatskog statusa, moramo biti mnogo bolji i efikasniji.

U suprotnom, ostaćemo i dalje u ovom začaranom krugu, gdje se godinama ne nazire rješenje, a koje sasvim sigurno neće donijeti ni evropska zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana