Začarani krug

Vedrana Kulaga Simić

BiH muku muči sa brojnim otvorenim pitanjima, a među njima su i neka koja godinama čekaju svoj epilog. Izmjene izbornog zakonodavstva je zadesila upravo takva, neizvjesna sudbina.

Izbori su jedno od najvećih dostignuća demokratije i njima je data prilika građanima/biračima da svoj glas daju onima za koje vjeruju da će najbolje zastupati njihove interese, a od volje većine će zavisiti ko će to, na kraju, da bude. Ali, šta ako tu građansku volju neko prekroji u političku?

Izborni ciklusi koji su iza nas pokazali su da su izborni zakoni u ovoj zemlji prepuni rupa i da ostavljaju prostora za brojne malverzacije i zloupotrebe. Pokazali su i da nekima nije dato pravo da biraju, ali i da budu birani i to je nešto oko čega se godinama spore oni koji kroje vlast u ovoj zemlji.

Vjerujem da malo ko može da precizno nabroji koliko je do sada formirano radnih grupa i komisija za izmjene zakona u ovoj oblasti, ali mnogi će se složiti da to možda i nije ni bitno jer nijedna nije postigla neki zavidan iskorak.

Posljednji, simboličan, bio je prošle godine kada su urađeni određeni zahvati koji se tiču broja glasova za ulazak u vlast i zastupljenosti polova na listama. Krupna pitanja su, i dalje, na listi čekanja.

Nova-stara radna grupa bi na sastanku početkom jula trebalo da na sto stavi sve čime raspolaže, podvuče crtu i vidi šta je moguće sprovesti u djelo kako bi građanska volja na idućim izborima bila vidljivija. Ali, prognoze nisu ohrabrujuće.

Za to je razlog opšta situacija u BiH - skrojena od kriza i netrpeljivosti dojučerašnjih koalicionih partnera. A sve to, kao i obično, trpe građani, pa i u ovoj priči o izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva.

Osim sitnih zahvata, ništa posebno nije urađeno. Nadležni prije koju godinu nisu čak mogli da pronađu milion maraka, a godišnje ih troše na desetine na kojekakve privilegije od kojih se svijet okrene, za nabavku providnih biračkih kutija.

Za to, jasno su naveli, nije bilo novca. Kratak i nevjerovatan odgovor sa brojnim posljedicama po demokratiju i savremeni svijet.

Birački odbori su možda najveća rak-rana izbornog procesa i tu se moraju posložiti neke stvari, ali za sve je, nažalost, bitna volja političkih elita.  

Vrijeme je da oni otvore oči i daju priliku biračima u BiH da njihova volja kroji odnose u ovoj zemlji i da njihov glas na kraju bude baš njihov izbor, a ne nečiji tuđi. BiH mora da na neka pitanja stavi tačku, postigne politički konsenzus, a priča o izbornom zakonodavstvu je odavno zrela za to.

++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana