Začarani krug

Željka Domazet

Objelodanjivanje revizorskih izvještaja o finansijskom poslovanju institucija u BiH iz godine u godinu dodatno podigne temperaturu u ionako konstantno uzavreloj političkoj sceni, ali i među običnim svijetom kome se sa malih ekrana i iz novinskih članaka smiju u lice oni koji godinama arče njihov novac.

Narod koji novčanike istresa da bi kupio osnovne namirnice za golo preživljavanje sa čuđenjem sluša i gleda kako u bezdan cure milionske cifre koje su od njega otete i više ne vjeruje u iluzije da će nekada neko zbog toga odgovarati, biti sa posla odveden sa lisicama u zatvor pa čak ni da će se pomjeriti iz fotelje u kojoj godinama sjedi i krade.

Revizori od svog postanka upozoravaju na to da su ova zemlja i njene institucije ogrezli u kriminalu i korupciji, da se sistemski krade i da u nepovrat cure milioni, ali od uspostavljanja Suda i Tužilaštva u ovoj zemlji iako su im ovi izvještaji uredno dostavljani niko nikada nije pokrenuo ozbiljnu istragu niti je iko smješten iza brave.

Poslanici koji su najveća zakonodavna vlast iz godine u godinu drže vatrene govore kako se mora ovoj bezočnoj pljački stati u kraj i da se moraju sankcionisati oni koji bahato troše budžetski novac. I svake godine nakon revizorskih izvještaja i žučne polemike među poslanicima sve se svede na onu narodnu "pojeo vuk magarca".

Jer ni poslije burnih sjednica ništa se ne promijeni -  pojedine institucije i dalje troše novac kako ne treba, revizori to utvrde, daju preporuke, parlamentarci traže kazne, a potom institucije nastave po starom i niko ništa ne preduzima. I onda opet isto.

Imajući u vidu to da se niko ne osvrće na stotine miliona maraka koje završavaju ko zna gdje ne čudi mnogo puta izrečena konstatacija da revizija postaje sama sebi svrha. Dimna bomba na malo žešćoj zabavi koja će narodu otkriti činjenice nakon kojih će taj narod biti  još bespomoćniji i očajniji.

Ako se zaista za svaku nezakonito potrošenu ili opljačkanu marku ne bude odgovaralo, dok ne budu sa funkcija letjeli oni koji to čine, ova zemlja teško da će ići dalje. Od primjedbi i konstatacija niko nema ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana