Za­ča­ra­ni krug

San­dra Miletić
Za­ča­ra­ni krug

Oru­ža­ni su­ko­bi, tu­če i na­pa­di u RS, a na­ro­či­to u Banjoj Lu­ci, iz­gle­da da pos­ta­ju sva­ko­dne­vi­ca na ko­ju će­mo mo­ra­ti da se pri­vi­kne­mo, ako se ne­što ne pro­mi­je­ni.

Jer, tre­nu­tno od­go­va­ra­ju­ćih ka­zni za one ko­ji u ta­kvim stva­ri­ma učes­tvu­ju ne­ma, ta­ko da oni mo­gu ne­ome­ta­no da i dalje na­pa­da­ju i pu­ca­ju.

Da je ta­ko, po­ka­zu­je činjeni­ca da se u sva­kom iz­vje­šta­ju o kri­vi­čnim dje­li­ma ugla­vnom po­javljuju ime­na is­tih ljudi, što je oči­gle­dan do­kaz da ne­gdje ne­što "ne šti­ma". Na­ime, oni po­či­ne kri­vi­čno dje­lo, bu­du uha­pše­ni, pa ih tu­ži­laš­tvo ili sud pus­te, a on­da po­sli­je ne­kog vre­me­na po­či­ne no­vo kri­vi­čno dje­lo, pa ih uhap­se, pa pus­te i ta­ko ukrug.

Naj­svje­ži­ji pri­mjer je oru­ža­ni su­kob čla­no­va gru­pa Sla­vi­še Ću­lu­ma i Si­ni­še Ša­ki­ća Ki­ne­za, u ko­me je po­sli­je bez­gla­ve jurnjave ubi­jen de­ve­tna­es­to­go­dišnji Ne­deljko Ću­lum, a te­ško ranjen Jo­van Jo­ši­lo. U tom su su­ko­bu u pro­šlu su­bo­tu uve­če, izme­đu os­ta­lih, učes­tvo­va­li i po­li­ci­ji do­bro po­zna­ti Sla­vi­ša Ću­lum, De­jan Kos­tić i De­jan Ča­jić.

Njih tro­ji­ca su učes­tvo­va­li i u su­ko­bu po­čet­kom mar­ta (ko­ji je bio i po­vod pucnjavi u su­bo­tu uve­če), ka­da se po­sli­je op­šteg ha­osa pu­ca­lo na vi­še lo­ka­ci­ja u Banjoj Lu­ci i ka­da je Ću­lum ranjen. Ta­da su svi uha­pše­ni, ali su ne­kim ču­dom ni dva mje­se­ca po­sli­je pos­ta­li gla­vni akte­ri no­ve pucnjave.

A ka­ko to? Ta­ko što su Ča­jić i Kos­tić po­sli­je pucnjave u mar­tu sa­slu­ša­ni, pa pu­šte­ni na slo­bo­du. Ću­lu­mu je pre­dlo­žen pri­tvor, ali se i on ubrzo na­šao na slo­bo­di. Bio je uha­pšen i Ša­kić, ko­ji je po­sli­je pu­štanja ra­nio Sla­vi­šu Ću­lu­ma, a za­tim mu se iz­gu­bio sva­ki trag.

A ko­li­ko je sa­mo u RS ta­kvih ko­ji su sli­čni go­re po­me­nu­tim.

Po­sli­je naj­no­vi­jih de­ša­vanja pos­tavlja se lo­gi­čno pi­tanje ko po­sli­je oru­ža­nih su­ko­ba pu­šta uče­sni­ke pucnjave na slo­bo­du. I za­što? Zar to što je do­šlo do pucnjave, kao i činjeni­ca da su svi oni ra­ni­je bi­li osu­đi­va­ni za broj­na kri­vi­čna dje­la, ni­su bi­li do­voljan ra­zlog da os­ta­nu du­že u pri­tvo­ru, jer opa­snost oči­gle­dno pos­to­ji? Da li su ra­zlog lo­ši za­ko­ni ili ne­či­ja ne­mar­nost? Ili je­dnos­ta­vno ne­ko­ga ni­je bri­ga?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana