Zabrana za OEBS

Goran Maunaga

Koliko su predmeti ratnih zločina u Tužilaštvu BiH osjetljiva tema, naravno zbog neregularnosti u pristupu i rješavanju tih slučajeva, pravi dokaz je i zabrana Tužilaštva Misiji OEBS-a da obavi nezavisnu analizu rada Tužilaštva i da pristupi spisima predmeta ratnih zločina.

Odnosno, pokušaj zabrane. Pokušaj, jer Tužilaštvu u ovom slučaju sasvim sigurno neće poći za rukom da to i zaista zabrani pod izgovorom da bi nezavisnom analizom OEBS-a bili prekršeni principi povjerljivosti i nepristrasnosti postupka odnosno prava na pravično suđenje.

Ko ima, ako nemaju OEBS i Haški tribunal, pravo da uradi nezavisnu analizu rada Tužilaštva, pogotovo zato što je Hag Tužilaštvu ustupio velik broj predmeta s oznakom "A" čime je odobreno vođenje krivičnog postupka u tim slučajevima? A ti su predmeti već godinama pohranjeni u ladice i čak ni poslije upozorenja Haškog tribunala, nikad nisu procesuirani.

Za neke od tih predmeta izgovor je da nema dovoljno tužilaca, dok se u drugima čekalo da umru ili glavni osumnjičeni ili svjedoci bitni za određeni slučaj.

Pokušaj zabrane Tužilaštva da najveća svjetska međuvladina organizacija koja se bavi pitanjima bezbjednosti, uz iskusnog pravnika Haškog tribunala pristupi spisima predmeta ratnih zločina čudi tim više i zbog činjenice da su do juče to Tužilaštvo vodili stranci i da je, još uvijek, šef kabineta glavnog tužioca službenik jedne strane ambasade i funkcioner SDA Hasan Pleh.

Da je rad Tužilaštva regularan, kao što nije, i da je u predmetima ratnih zločina postupano po zakonima, pravu i pravilima, u toj instituciji jedva bi dočekali analizu OEBS-a i Tribunala tim prije zbog toga što bi to Republici Srpskoj izbilo iz ruku najveći dio argumenata za najavljeni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ali da to nije tako, sada je više nego jasno i Seržu Bramercu i Džonatanu Muru pred kojima se, poslije obavljene analize i pristupa predmetima ratnih zločina, neće moći sakriti činjenice ni frizirati podaci kako je to bilo uobičajeno do sada.

Još kada se zna da su i visokopozicionirani svjetski zvaničnici prilikom nedavnog hapšenja Nasera Orića upozorili na veliki uticaj SDA na rad Tužilaštva, jeftini izgovori Tužilaštva za zabranu OEBS-u da analizira rad te institucije definitivno padaju u vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana