Zaboravljeni junaci

Slobodan Puhalo
Zaboravljeni junaci

U mjesnoj Boračkoj organizaciji Lipac izuzetno su nezadovoljni odnosom lokalne vlasti i opštinske Boračke organizacije Doboj koja u posljednje vrijeme ignoriše održavanje značajnih manifestacija iz minulog rata u ovom ozrenskom naselju.

Sve ih je mnogo zabolio, a porodice poginulih boraca posebno, nedolazak opštinskih zvaničnika na parastos koji se svake godine 2. juna organizuje povodom sjećanja na 32 borca iz Lipca koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

Njihovi najbliži bili su neprijatno iznenađeni time što na ovom važnom skupu nisu, kao i svih ranijih godina, vidjeli poznata lica funkcionera među kojima ima i njihovih komšija.

Opštinskih zvaničnika nije bilo ni u prvoj polovini aprila ove godine kada je formirano Udruženje građana Branioci Doboja 2. maj 92. godine. Izostali su i 2. maja kada je u Lipcu na zgradi Osnovne škole otkrivena spomen-ploča braniocima Doboja na kojoj je zapisano: Odlukom Kriznog štaba opštine Doboj 2. maja 1992. godine sa ovog mjesta krenuli su srpski sinovi u odbranu Doboja odlučni da u tom boju daju život za slobodnu Srpsku. Okupilo se tada više od hiljadu ljudi iz ovog kraja.

A upravo sklanjanje na marginu ovog i nekih drugih značajnih datuma iz ne tako davne prošlosti je i bio razlog za formiranje Udruženja branilaca.

To se, prema riječima osnivača, odnosi na 2. maj, ali i na 26. mart kada je konstituisana ovdašnja srpska vlast koja je izabrana na zasjedanju opštinskog parlamenta. Ovi događaji nepravedno su zaboravljeni i više se niti pominju, niti obilježavaju.

Možda je njihovo ponovno oživljavanje zasmetalo opštinskim zvaničnicima, a ne "loš rad MBO Lipac, koji vrši opstrukciju rada opštinske Boračke organizacije", kako rekoše u pravdanju svog izostanka sa ovih značajnih skupova.

Članove porodica poginulih boraca, koji svake godine žive za trenutke kada se odaje pošta njihovim najmilijim, ne interesuju razlozi ovih nesporazuma, ma kakvi oni bili.

Jer, na te dane treba da osjećaju da ni oni, a ni njihovi najdraži, nisu zaboravljeni.

A barem taj osjećaj ne bi trebalo, kao ove godine, da im bude uskraćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana