Zaboravljena prava

Vedrana Kulaga Simić

Položaj radnika u Republici Srpskoj dugo je na klackalici koja je veoma često na nepovoljnoj strani za radničku klasu, posebno onih u realnom sektoru.

 

Nakon višemjesečnih pregovora prije nekoliko godina, usvojen je novi Zakon o radu koji je trebalo da uvede više reda u ovu oblast i zaštiti radnike i prava koja imaju po tom osnovu. Međutim, veoma brzo je stiglo priznanje da ni taj akt nije dobar i da je potrebno ponovo staviti sve karte na sto i pokušati napraviti bolji i pravedniji okvir. Ali ni to, kako stvari stoje, neće brzo stići.

Novi pregovori i dogovori, u određenoj dozi, počeli su poodavno, ali je, kako kažu direktni učesnici, umjesto novih sastanaka došao novi virus korona koji je veoma brzo stavio tačku na mnoge aktivnosti koje su nam do tada bile svakodnevica.

Pandemija koja je stigla s proljeća još je tu. Ostala je i da ljetuje, a iako se život donekle vratio u normalno stanje ostaje potajni strah i činjenica da je virus još tu i dok god ne bude pronađeno trajno odbrambeno rješenje neće tako lako postati tmurni dio istorije čovječanstva.

Međutim, iako se brojne stvari vraćaju u nekadašnje tokove, to nije slučaj sa nastavkom pregovora o izmjene najvažnijeg akta koji se tiče prava onih koji su radili i prije, i u toku pa i sada kada su otključane brojne radnje na koje je virus još u martu stavio katanac.

Ranije započeti pregovori o izmjenama i dopunama zakona o radu stali su u vrijeme prvog udara pandemije, ali još nema naznaka kada će biti naredni sastanak, iako socijalni partneri, koji su učesnici u razgovorima, tvrde da je rješenje pri kraju.

Ponovo se kao neki rok navodi kraj godine, ali poučeni iskustvima veoma je teško povjerovati da će se ta igra, na kraju, tada i završiti, iako je to jedan veoma važan posao i važan okvir koji bi mogao dati novu nadu da će se radnička prava više poštovati u praksi.

Jer, posljednje što radničkom sloju, posebno u realnom sektoru, treba jeste da ponovo samo na papiru vide stavke, a da od toga na platnim listama ne bude ništa.

Iako se prije pandemije virusa ozbiljno govorilo o povećanju plata u RS te da će poslodavci biti oslobođeni još nekih davanja, kako bi mogli da tu razliku preliju u radnička primanja, sada je jasno da će “kovid 19” uveliko uticati na te planove i najave.

Neće biti nigdje lako, pa ni u daleko razvijenim evropskim zemljama, da se vrate na stare staze zarade, ali vrijedi pokušavati i truditi se kako bi se što prije vratilo na taj put.

Slično je i sa pričom o izmjenama zakona o radu u Srpskoj. Nema mjesta za izgovore i da virus bude opravdanje za sve neuspjehe i zastoje. Radnici su, ipak, ti koji nose najveći teret i pune budžet na kojem mnogi bolje žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana